Пацієнти з цукровим діабетом І типу почали отримувати тест-смужки в межах програми реімбурсації

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що з 8 жовтня 2023 р. пацієнти з цукровим діабетом І типу можуть отримати тест-смужки для глюкометрів за програмою медичних гарантій (ПМГ).

У відомстві зазначають, що перший електронний рецепт на тест-смужки за програмою реімбурсації було виписано лікарем-ендокринологом з Одещини. Усього на цей час було виписано понад 70 електронних рецептів на тест-смужки.

На сьогодні перелік медичних виробів, які підлягають реімбурсації за ПМГ, включає 23 найменування тест-смужок. Їх повну або часткову вартість наразі відшкодовує держава. Для того щоб отримати тест-смужки в рамках програми реімбурсації, необхідно мати електронний рецепт. Такий рецепт може виписати як лікуючий лікар-ендокринолог (зокрема і дитячий), так і лікар первинної ланки (терапевт, педіатр чи сімейний лікар) будь-якого медичного закладу, який працює з електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ).

МОЗ наголошує, що на тимчасово окупованих територіях та в зоні бойових дій тест-смужки можуть відпускатися і за паперовими рецептами (пункт 21 постанови КМУ від 28.07.2021 р. № 854).

Як отримати електронний рецепт на тест-смужки за програмою реімбурсації?

  1. Першочергово потрібно звернутися до лікаря. Під час прийому лікар випише електронний рецепт. Для того щоб отримати електронний рецепт, не обов’язково мати декларацію з лікарем первинної медичної допомоги.
  2. Після цього надійде смс-повідомлення з номером електронного рецепта та унікальним кодом його погашення. Погасити рецепт можна протягом 30 днів з моменту його виписування!
  3. Надалі необхідно звернутися в аптеку, яка має договір із Національною службою здоров’я України за програмою «Медичні вироби для визначення рівня глюкози в крові». Знайти аптеку, яка відпускає тест-смужки в межах програми реімбурсації можна, скориставшись спеціальним дашбордом, який допоможе знайти адресу найближчої аптеки. Для цього достатньо ввести чи обрати з переліку в пошуковому рядку назву вашого населеного пункту.
  4. В аптеці слід назвати фармацевту номер рецепта та узгодити, які з доступних тест-смужок підійдуть до глюкометра пацієнта (модель, виробник, можливі варіанти пакування тощо). Відповідно до того, які тест-смужки обере пацієнт та їхньої кількості, фармацевт погасить рецепт безоплатно або з доплатою.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті