Комітет рекомендував до другого читання проєкт закону про медичний канабіс

11 Жовтня 2023 10:41 Поділитися

10 жовтня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет). Під час засідання народні депутати схвалили до другого читання проєкт закону № 7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» й рекомендували Верховній Раді ухвалити його в цілому.

Ухвалення цього проєкту закону дозволить створити механізм для контрольованого використання рослин роду коноплі в Україні в медицині та науці, а пацієнти з онкологічними та багатьма іншими захворюваннями отримають кращий доступ до необхідного лікування. Водночас проєкт забороняє реалізацію (відпуск) рослин канабісу та продуктів їх перероблення з будь-яким вмістом тетрагідроканабінолу (далі — ТГК) для рекреаційного вживання.

За словами міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, у проєкті закону № 7457 йдеться лише про медичне, а не рекреаційне використання ліків на основі канабісу. До них застосовуватиметься такий самий суворий контроль, як і до наркотичних та психотропних препаратів. Завдяки внесенню суб’єктами всіх операцій із переміщення конопель та продуктів із них на всіх етапах обігу до електронної інформаційної системи держава контролюватиме повний життєвий цикл рослини: від насінини до потрапляння до пацієнта.

Передбачається, що кожна рослина, кожна партія продуктів перероблення, одиниця фасованої продукції, пакування лікарського засобу маркуватимуться QR-кодом. Культивування рослин зможуть здійснювати юридичні особи з дотриманням належних умов у закритому ґрунті із цілодобовим відеоспостереженням та доступом до його даних Національної поліції в режимі реального часу.

В Україні ліки на основі конопель виготовлятимуть лише з медичних конопель українського виробництва або з імпортованої рослинної субстанції канабісу. Сировину реєструватимуть відповідно до вимог законодавства. Відпуск ліків на основі медичних конопель здійснюватиметься виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань за електронним рецептом.

Законопроєкт передбачає, що мінімальний вміст ТГК у медичних коноплях становитиме 0,3%. Сировина із вмістом ТГК, нижчим за мінімальний рівень, вважатиметься промисловими коноплями й не застосовуватиметься для виробництва лікарських засобів.

Лабораторний контроль вмісту кількості ТГК здійснюватимуть тільки в державних спеціалізованих лабораторіях (Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Міністерства юстиції України, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками), а відбір зразків задля проведення контролю можливий тільки за участю представників Національної поліції.

Якщо за підсумками лабораторного контролю в промислових коноплях вміст ТГК перевищуватиме дозволений, весь урожай підлягатиме знищенню в установленому порядку під контролем Національної поліції.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті