Скасування мораторію на податкові перевірки: відповідний законопроєкт ухвалено в першому читанні

Міністерство фінансів України звертає увагу, що 17 листопада Парламент ухвалив у 1-му читанні зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок.

Метою законопроєкту є виконання Україною зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) у межах Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 р. в частині обмеження дії мораторію на проведення податкових перевірок.

Доопрацьований законопроєкт залишає низку випадків, коли податкові перевірки не проводитимуться, та встановлює певні особливості (до 2024 р.) відбору платників податків для проведення планових перевірок. Зокрема, з 1 листопада 2023 р. діятиме мораторій на:

1) проведення документальних перевірок платників єдиного податку І та ІІ груп — до 1 серпня 2024 р.;

2) проведення документальних перевірок платників податків, податковою адресою яких є тимчасово окуповані території та території активних/можливих бойових дій до останнього числа місяця, в якому була завершена тимчасова окупація відповідних територій, крім певних винятків. До них віднесено проведення документальних позапланових перевірок:

  • що проводяться винятково на звернення платника податків;
  • що проводяться з підстав, визначених підпунктами 78.1.5, 78.1.7, 78.1.8, 78.1.12, 78.1.21 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України. Зокрема, у разі оскарження суб’єктом господарювання акта перевірки чи подання скарги на ухвалене за її результатами податкове повідомлення-рішення;
  • платників податків, щодо яких отримано податкову інформацію про порушення платником податків вимог валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;

3) проведення фактичних перевірок за місцезнаходженням об’єктів оподаткування чи об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, які розташовані на тимчасово окупованих територіях України та територіях активних/можливих бойових дій.

Водночас до плану-графіка проведення документальних планових перевірок у період з 1 листопада 2023 до 31 грудня 2024 р. можуть, зокрема, належати:

  • нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, а також постійні представництва та/або відокремлені підрозділи, постійні представництва нерезидента, високого ступеня ризику;
  • інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають одному із визначених законом критеріїв.

Водночас усі перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться виключно за наявності безпечних умов для їх проведення.

За матеріалами mof.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті