Як працюють антибіотики?

27 Жовтня 2023 3:43 Поділитися

Перш ніж бактерії почнуть розмножуватися і викликати симптоми, імунна система зазвичай вбиває їх. Білі кров’яні тільця (лейкоцити) атакують шкідливі бактерії. Навіть якщо з’являються симптоми, імунна система зазвичай може впоратися і знищити інфекцію. Однак іноді кількість шкідливих бактерій надмірна, і імунна система не може впоратися з ними всіма. У цьому випадку на допомогу приходять медикаменти.

Для лікування бактеріальних інфекцій застосовуються антибактеріальні препарати. Існують різні типи антибіотиків, кожен з яких діє по-своєму. Однак є два основні принципи їх дії. Антибіотики з бактерицидною дією (як, наприклад, пеніцилін) вбивають бактерії. Бактеріостатичні препарати не вбивають бактерії, але позбавляють їх здатності розмножуватися.

Антибіотики широкого спектра дії можуть застосовуватися проти широкого спектра патогенних бактерій. Розглянемо на прикладі.

Бісептол: від чого? Препарат застосовується при інфекціях, спричинених чутливими до лікарського засобу патогенними організмами. Зокрема при інфекціях ЛОР-органів та дихальних шляхів (бронхіт, пневмонія, фарингіт, ангіна, синусит, середній отит), нирок і сечовивідних шляхів (цистит, пієлонефрит, простатит), травного тракту (черевний тиф і паратиф, діарея), а також бактеріальних інфекціях.

Важливо підкреслити, що антибіотики слід застосовувати лише тоді, коли вони необхідні — у разі бактеріальної інфекції. Проти вірусів вони неефективні. Неналежне та нераціональне застосування протимікробних препаратів призводить до зростання частоти виникнення антибіотикорезистентності. Це означає, що мікроби більше не реагують на антибіотики, створені для боротьби із ними.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті