Звичайні антибіотики більше не діють: дані з Азійсько-Тихоокеанського регіону

09 Листопада 2023 10:32 Поділитися

Тривожно високі показники резистентності до антибактеріальних засобів, що традиційно застосовують в якості емпіричного лікування неонатального та педіатричного сепсису, виявили автори із Австралії та Великої Британії. Вони побудували зважену синдромну комбіновану антибіограму (WISCA), параметризовану з використанням даних, отриманих із систематичного огляду медичної літератури з оцінками ефективності загальноприйнятих емпіричних схем антибіотикотерапії для дітей у країнах з низьким і середнім рівнем доходів у Південно-Східній Азії та Тихоокеанському регіоні.

У модель, яка зважувала інфікування та антимікробну чутливість відповідних бактерій, включено 6648 бактеріальних ізолятів з 11 країн. Амінопеніциліни при неонатальному сепсисі/менінгіті мали активність лише проти 26% ізолятів, тоді як гентаміцин — лише 45%. Цефалоспоринами 3-го покоління можна було долати лише 29% інфекцій при неонатальному сепсисі/менінгіті (у перші 4 тиж життя), 51% — при педіатричному сепсисі та 65% — при педіатричному менінгіті. За оцінками, карбапенеми забезпечують найвищу чутливість: 81% — при неонатальному сепсисі/менінгіті, 83% — педіатричному сепсисі та 79% — педіатричному менінгіті.

Висновки, опубліковані в журналі «Lancet Regional Health», додають доказів того, що поширені бактерії, що призводять до сепсису і менінгіту у дітей, часто стійкі до призначених антибіотиків, повідомляє з приводу цього дослідження Сіднейський університет (University of Sydney).

У дослідженні встановлено нагальну потребу в оновленні глобальних рекомендацій щодо антибактеріальної терапії, щоб відобразити швидку зміну рівня антимікробної резистентності. Останні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я опубліковані в 2013 р.

«Стійкість до антибіотиків зростає швидше, ніж ми думаємо. Нам терміново потрібні нові рішення для запобігання інвазивним інфекціям з множинною лікарською стійкістю та непотрібною смертю тисяч дітей щороку», — зазначила Фібі Вільямс (Phoebe C.M. Williams), провідна авторка дослідження. Глобальні рекомендації щодо антибіотиків мають бути терміново оновлені у світлі рівня резистентності, що швидко змінюється.

Автори також дійшли висновку, що у цьому дослідженні проблема, мабуть, недооцінена. Необхідні більш надійні, систематично зібрані дані.

За матеріалами www.sciencedirect.com; www.sydney.edu.au

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті