Більше 5 тис. е-рецептів на наркотичні препарати вже виписано в межах програми місцевих бюджетів — МОЗ

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України нагадує, що з 13 жовтня 2023 р. наркотичні препарати в аптеці можна придбати виключно за електронним рецептом (е-рецепт). Ця норма стосується також і призначення та відпуску наркотичних засобів, вартість яких відшкодовується в межах програми місцевих бюджетів згідно з постановою уряду від 17.08.1998 р. № 1303.

Для виписування е-рецептів за цією категорією в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) реалізовано відповідну програму «Наркотичні та психо­тропні препарати на пільгових умовах за постановою КМУ від 17.08.1998 р. № 1303». Наразі в межах цієї програми виписано вже 5200 е-рецептів на наркотичні препарати.

«Відпуск наркотичних препаратів за е-рецептом сприяє запобіганню неконтрольованого обігу цієї групи лікарських засобів, що особливо небезпечно для життя та здоров’я людини. Водночас цифровізація процесу спрощує доступ до наркотичних препаратів пацієнтам, які проходять складне лікування та потребують знеболення, адже тепер вони всі без обмежень зможуть отримувати рецепт на препарати знеболення у більш зручний спосіб», — йдеться в повідомленні.

Виписати е-рецепт на наркотичний лікарський засіб може лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст — хірург, онколог чи невролог. Отримати препарат за е-рецептом можна в аптеці, яка має відповідну ліцензію на відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів.

МОЗ звертає увагу, що на сьогодні 100% аптек, які мають відповідну ліцензію, зареєстровані та працюють в ЕСОЗ.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті