Потенційний ризик харчових добавок

20 Листопада 2023 2:24 Поділитися

Незважаючи на стрімкий розвиток медицини, люди все одно часто повертаються до народних засобів лікування. Одним із таких засобів є аюрведа — давня індійська лікувальна система. В аюрведичній практиці як лікарські речовини використовують виключно природні засоби, однак чи перевіряє хтось їхній справжній склад?

Нещодавня справа спричинила конфіскацію таблеток у клініці натуральних продуктів в Онтаріо.

Дослідники детально описали, що сталося після того, як 39-річна жінка звернулася за медичною допомогою через біль у животі, запор, нудоту та блювання. Жінка пройшла низку досліджень, зокрема колоноскопію, лапароскопію, біопсію кісткового мозку та кісти яєчників.

Лише пізніше клініцисти з’ясували причину її недуги: аюрведичні ліки, які пацієнтка приймала щодня більше року від безпліддя. Її щоденний режим варіював від кількох пігулок до дюжини.

Важкі метали іноді навмисно додають до аюрведичних добавок для сприймання їх цілющих властивостей. У дослідженні зразка аюрведичних таблеток, куплених через інтернет у виробників зі США та Індії, встановлено, що 21% містить свинець, ртуть або арсен.

Однак ця проблема виходить далеко за межі аюрведичних продуктів. У США зафіксовано збільшення кількості звернень щодо отруєнь мармеладними ведмедиками з мелатоніном. Після цього дослідники повідомили, що один із продуктів не містив мелатоніну, але містив 31,3 мг канабідіолу.

В інших продуктах кількість мелатоніну коливалася від 74 до 347% від зазначеної кількості. У попередньому канадському дослідженні 16 брендів мелатоніну встановлено, що фактична доза мелатоніну коливалася від 17 до 478% від заявленої кількості.

«Багато споживачів переоцінюють рівень державного регулювання БАД», — сказав Пітер А. Коен, доктор медичних наук, керівник дослідницької програми добавок у лікарні Cambridge Health Alliance у Массачусетсі.

БАД часто ділять полиці в аптеках з лікарськими засобами, які підпадають під більш суворе регулювання, що зумовлює плутанину. Саме тому необхідний більш детальний контроль якості таких засобів.

За матеріалами www.cmaj.ca

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті