На Львівщині виявлено порушення цінової політики при реалізації препаратів інсуліну з частковим відшкодуванням

Сектором контролю за регульованими цінами Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) у Львівській обл. (далі — Сектор) щомісячно проводиться моніторинг застосування державних регульованих цін на препарати, які беруть участь у програмі «Доступні ліки».

Моніторинг проводиться шляхом аналізу інформації від суб’єктів господарювання, які беруть участь у програмі реімбурсації щодо дотримання ними запроваджених механізмів державного регулювання.

Відповідно до додатка № 1 до Порядку реімбурсації лікарських засобів та медичних виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.2021 р. № 854, встановлено, що на препарати інсуліну з частковим відшкодуванням сума доплати, яка сплачується пацієнтом аптечному закладу, становить 15% роздрібної ціни певного лікарського засобу інсуліну. Тобто розмір, що відшкодовується з бюджету, має становити 85% від роздрібної ціни.

Разом з тим за результатами моніторингів, проведених Сектором впродовж вересня–листопада 2023 р., встановлено, що при реалізації інсулінів з частковим відшкодуванням неодноразово перевищувався допустимий розмір відшкодування з бюджету — 85% від фактичної роздрібної ціни препаратів інсуліну з частковим відшкодуванням, що призвело до перевитрат бюджетних коштів. «За результатами проведеної Сектором роботи забезпечено повернення в бюджет 11 198,01 грн зайво відшкодованих кош­тів за програмою «Доступні ліки», — йдеться в повідомленні Держпродспоживслужби.

Враховуючи викладене, для недопущення необґрунтованого використання бюджетних коштів та перевищення доплати споживачів, Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській обл. наголошує:

  • на необхідності дотримання вимог державного регулювання цін при реалізації препаратів інсуліну та інших лікарських засобів;
  • рекомендує неухильно дотримуватися вимог постанов Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 955 та № 854 при розрахунку розміру відшкодування з бюджету та доплат споживачами.
За матеріалами dpss.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті