У Польщі нарешті врегулювали реімбурсацію екстемпоральних ліків

29 Листопада 2023 1:18 Поділитися

«Ніяких мазей вартістю 200 000 злотих (1,8 млн грн). Ринок екстемпоральних ліків буде врегульовано», — під таким заголовком Народний фонд охорони здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia — NFZ) Польщі опублікував 27 листопада 2023 р. повідомлення про перший перелік лімітів фінансування одиниці фармацевтичної сировини, що використовується для аптечного виготовлення лікарського засобу.

Сума витрат — 700 млн злотих (6,4 млрд грн)

У заяві NFZ зазначено, що обсяг відшкодування екстемпоральних препаратів, тобто тих, які фармацевт виготовляє в аптеці, постійно зростає. За оцінками фонду, цього року він перевищить 700 млн злотих (6,4 млрд грн). Це кошти, які має забезпечити NFZ, а на практиці — кожен, хто платить внески медичного страхування.

«У випадку з рецептурними ліками виникає ситуація, коли мазь від прищів може коштувати дорожче, ніж річне лікування хворого на рак,— підкреслили у NFZ. — Перевірки підтверджують, що на ринку екстемпоральних препаратів є порушення. Окремими справами вже займаються правоохоронні органи».

У міністерстві охорони здоров’я Польщі, що, до речі, тепер має нову очільницю, — Єву Краєвську (Ewa Krajewska), яка до цього керувала Головним фармацевтичним інспекторатом (Głównego Inspektoratu  Farmaceutycznego — GIF), помітили це явище і тому вирішили врегулювати ринок ліків, виготовлених ex tempore.

Відшкодування як воно є

Як нагадали у NFZ, фінансування препаратів відбувається:

  • через фармацевтичні програми (programach lekowych) — найчастіше це сучасні методи лікування, доступні пацієнтам безкоштовно;
  • хіміотерапевтичне лікування засобами, які є безкоштовними для пацієнтів;
  • в аптечному відшкодуванні — найчастіше рецептурні ліки з різними рівнями доплати з боку пацієнта (30 або 50%), але без них, наприклад, для вагітних, дітей або людей віком 65+;
  • екстемпоральні ліки, що готують в аптеці за рецептом; найчастіше це мазі та розчини для зовнішнього застосування, тобто препарати, які точно не використовують для порятунку життя.

Пацієнт вносить невелику плату за екстемпоральні ліки. Зараз це трохи більше 18 злотих (165 грн). Левову частку витрат на ці препарати покриває NFZ, тобто на практиці кожен застрахований. Витрати при цьому сягають навіть десятків тисяч злотих. Передбачено, що цього року витрати можуть становити понад 700 млн злотих.

Скільки може коштувати рецептурний препарат? У таблиці наведено вибрані приклади 10 мазей, за які NFZ заплатив загалом понад 500 тис. злотих (4,6 млн грн).

Таблиця. Приклади рецептів із сумою відповідних рахунків, що аптеки надали NFZ для відшкодування своїх витрат
Призначення Вартість мазі з одного рецепта в злотих Субстанції
Рецепт № o1 — знеболювальна мазь 181 379,90 Кетопрофен
Рецепт № o2 — протизапальна мазь 48 498,11 Хлорамфенікол, еуцерин, гідрокортизон, борна кислота, дитранол, неоміцину сульфат

 

Рецепт № o3 — мазь з антибактеріальними, протизапальними та протипсоріазними властивостями 40 502,29 Хлорамфенікол, сірка, лляна олія, клотримазол, еритроміцин, бензокаїн, гідрокортизон
Рецепт № o4 — знеболювальна мазь 40 009,30 Кетопрофен, мазьова основа Pentravan, ліпофільна основа Lekobaza Lux
Рецепт № o5 — антибактеріальна мазь

 

39 921,54 Вода для аптечного використання, колоїдне срібло
Рецепт № o6 — знеболювальна мазь

 

38 501,46 Кетопрофен, мазьова основа Pentravan
Рецепт № o7 — знеболювальна мазь

 

38 457,09 Кетопрофен, мазьова основа Pentravan
Рецепт № o8 — антибактеріальна мазь

 

36 946,81 Свинячий жир очищений, основа Linomag, вода для аптечного використання, колоїдне срібло
Рецепт № o9 — антибактеріальна мазь 36 942,89 Свинячий жир очищений, вода для аптечного використання, колоїдне срібло
Рецепт № o10 — антибактеріальна мазь 31 495,90 Свинячий жир очищений, лляна олія, колоїдне срібло
Загальна сума 532 655,29

Зависока ціна компонентів

Дуже дорогі інгредієнти цих мазей, як зазначено в NFZ, містяться також у готових ліках. Їх можна відразу купити в аптеці за 20–30 злотих (184–276 грн). Тож виникла ситуація, коли рецептурний препарат, який коштує кілька тисяч злотих, не відрізняється за складом від готового препарату, який пацієнт може придбати на місці максимум за кілька десятків злотих.

Також зазначено, що у 2012 р. вартість відшкодування екстемпоральних лікарських засобів не перевищувала 180 млн злотих. Десятиріччя потому вона становила понад 550 млн злотих. Цікаво, що за цей час кількість пацієнтів, які отримували рецепти на ці ліки, регулярно зменшувалася. За 10 років вона стала вдвічі меншою:

у 2012 р. — 2,2 млн осіб;

у 2022 р. — 1,12 млн пацієнтів.

Ці кошти можна витратити краще

Значну частину коштів, які зараз NFZ витрачає на виготовлені в аптеці ліки, можна використати для фінансування інноваційної медикаментозної терапії онкохворих. При цьому середньорічна вартість лікування одного пацієнта становить:

  • понад 47 000 злотих (432 тис. грн) при новоутвореннях товстого кишечнику;
  • 54,5 тис. злотих (501 тис. грн) при онкопатології грудної залози;
  • понад 45 000 злотих (414 тис. грн) при раку передміхурової залози.

Щоб запобігти непотрібному фінансуванню, до закону про реімбурсацію (ustawy refundacyjnej) включено положення про встановлення максимальних цін на інгредієнти, що використовуються в екстемпоральних ліках. Перелік субстанцій та максимальні ціни на неї тепер опубліковані NFZ. Зміни набудуть чинності з 1 січня 2024 р.

За матеріалами www.nfz.gov.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті