Пацієнтська спільнота вимагає ухвалення закону щодо легалізації ліків на основі медичного канабісу

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) Михайло Радуцький поінформував, що громадські організації запустили сайт з відліком кожної секунди, коли українські пацієнти змушені терпіти біль до ухвалення проєкту закону України «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» (реєстр. № 7457).

М. Радуцький висловив підтримку законопроєкту № 7457 і повідомив, що він ініціює його якнайшвидший розгляд у Парламенті.

Політик нагадав, що майже 5 років тому Верховна Рада України прийняла до розгляду петицію про легалізацію медичного канабісу. Восени 2020 р. Президент України Володимир Зеленський запропонував українцям відповісти на 5 запитань. Одне з них: чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях — для зменшення вираженості болю у хворих з тяжким перебігом захворювань? 65% відповіли позитивно. Потім були десятки круглих столів, конференцій, нарад, де ми проводили зі стейкхолдерами галузі пояснювальну роботу. Як наслідок, поступово змінилася громадська думка. Особливо під час повномасштабної війни, коли все більше пацієнтів потребують лікування та контролю болю препаратами на основі канабісу.

13 липня 2023 р. Парламент підтримав законопроєкт № 7457 у першому читанні. До другого читання надійшло майже 900 поправок від народних депутатів. Понад 3 міс Комітет їх розглядав та направив документ на розгляд у другому читанні. Але наразі існує вірогідність, що представники однієї політичної сили можуть кожну поправку ставити на голосування в залі. Тоді на розгляд знадобиться щонайменше 2 дні роботи Парламенту.

За оцінками пацієнтської спільноти, зараз ліків на основі медичного канабісу потребують 6 млн українців: це пацієнти з онкопатологією, епілепсією, військові та цивільні із симптомами посттравматичного стресового розладу, особи з хворобою Паркінсона та іншими тяжкими захворюваннями.

М. Радуцький закликав колег не блокувати розгляд законопроєкту № 7457 і нарешті розглянути його у другому читанні.

За матеріалами www.facebook.com/radutskyy

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті