Розроблено зміни до законодавства про безперервний професійний розвиток за професіями у сфері охорони здоров’я

14 Грудня 2023 11:59 Поділитися

13 грудня на сайті Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України для громадського обговорення оприлюднено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підготовки, безперервного професійного розвитку та професійної діяльності за професіями у сфері охорони здоров’я». Він розроблений з метою забезпечення комплементарності норм законодавства у сфері охорони здоров’я, праці та освіти, а також встановлення повноважень органів виконавчої влади стосовно визначення єдиних кваліфікаційних вимог, здійснення підготовки, перепідготовки та безперервного професійного розвитку за професіями у сфері охорони здоров’я.

Проєктом пропонується викласти в новій редакції ст. 74–75 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», які стосуються визначення єдиних кваліфікаційних вимог до осіб, що провадять певні види медичної й фармацевтичної діяльності, надають реабілітаційну допомогу та здійснюють іншу професійну діяльність за професіями у сфері охорони здоров’я. Так, Єдині кваліфікаційні вимоги до таких осіб визначатимуться професійними стандартами, затвердженими та введеними в дію в установленому порядку, а за їх відсутності — кваліфікаційними характеристиками, затвердженими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у галузі охорони здоров’я.

Встановлено, що Порядок атестації медичних, фармацевтичних працівників та інших працівників сфери охорони здоров’я з метою визначення їх відповідності єдиним кваліфікаційним вимогам затверджуватиметься МОЗ.

Також проведення верифікації інформації про освіту, кваліфікацію та професійний досвід медичних, фармацевтичних та інших працівників сфери охорони здоров’я здійснюється в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Запропоновані редакції не містять норму, згідно з якою навчальні плани та програми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації мають погоджуватися МОЗ.

Водночас ними уточнено, що МОЗ затверджуватиме:

  • переліки спеціалізацій підготовки здобувачів вищої та фахової передвищої освіти за спеціальностями у галузі охорони здоров’я;
  • положення про інтернатуру, лікарську резидентуру, навчання на циклах спеціалізації та заходах безперервного професійного розвитку;
  • номенклатуру спеціальностей за професіями у сфері охорони здоров’я та переліки циклів спеціалізації й тематичного удосконалення за цими спеціальностями.

Окрім цього, проєктом запропоновано внести зміни до ст. 27 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», згідно з якими наукові установи можуть здійснювати підготовку лікарів-спеціалістів у сфері післядипломної освіти згідно з отриманою ліцензією на відповідну освітню діяльність за спеціальностями, що відповідають профілю діяльності наукової установи.

Також пропонується доповнити ст. 42 Кодексу законів про працю України новим положенням, згідно з яким професійні стандарти на професії у галузі охорони здоров’я затверджуватимуться лише після погодження з МОЗ.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті