ЕМА рекомендує до схвалення перший препарат із використанням нової технології редагування генів

21 Грудня 2023 2:45 Поділитися

Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) рекомендувало схвалити перший лікарський засіб, що використовує CRISPR/Cas9, — нову технологію редагування генів. Casgevy (exagamglogene autotemcel) показаний для лікування трансфузійнозалежної бета-таласемії та тяжкої серповидно-клітинної анемії у пацієнтів віком від 12 років, для яких доречна трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин, а відповідний донор недоступний.

Цей новий препарат може звільнити пацієнтів від тягаря частих переливань і болісних вазооклюзійних кризів, які виникають, коли серповидні еритроцити блокують дрібні кровоносні судини. Бета-таласемія та серповидно-клітинна анемія (ССК) — це два спадкових рідкісних захворювання, спричинених генетичними мутаціями, які впливають на синтез або функцію гемоглобіну. Обидві хвороби є виснажливими та небезпечними для життя.

Клітинний лікарський засіб для генної терапії використовує технологію CRISPR/Cas9 для редагування власних стовбурових клітин. Це індивідуальне одноразове лікування передбачає мобілізацію стовбурових клітин кісткового мозку з крові пацієнта. Редагування генів CRISPR знаходить певну послідовність ДНК всередині клітини. Наступне використання «молекулярних ножиць» дозволяє додавати, видаляти або змінювати генетичний матеріал у цьому конкретному місці геному клітини. За допомогою Casgevy стовбурові клітини редагуються в еритроїдному специфічному енхансерному регіоні гена BCL11A, який зазвичай перешкоджає виробленню фетального гемоглобіну (HbF). Ці модифіковані клітини потім вводять пацієнтові, і зменшення транскрипції гена BCL11A призводить до збільшення синтезу HbF, таким чином забезпечуючи функціонування гемоглобіну.

Препарат отримав підтримку через програму EMA Priority Medicines (PRIME), яка забезпечує ранню та розширену наукову та нормативну підтримку ліків, які мають особливий потенціал для задоволення незадоволених медичних потреб.

EMA обґрунтовує свої рекомендації двома триваючими дослідженнями з однією групою пацієнтів віком 12–35 років. У першому дослідженні беруть участь 42 пацієнти, у тому числі 13 підлітків, з трансфузійнозалежною бета-таласемією, які отримали одноразову дозу і були включені до первинної групи ефективності. З цих 42 пацієнтів 39 не отримували переливання протягом принаймні одного року. У другому дослідженні до первинної групи для оцінки ефективності були включені 29 пацієнтів, у тому числі 6 підлітків, із тяжкою ССД. З цих 29 пацієнтів у 28 не виявлено епізодів вазооклюзійних кризів протягом принаймні 12 міс поспіль. Вазооклюзійні кризи, що характеризуються сильним болем і пошкодженням органів, є основною причиною відвідувань відділень невідкладної допомоги та госпіталізації пацієнтів із ССД.

Безпека препарату оцінювалася в тих самих двох поточних дослідженнях з однією групою та одному довгостроковому дослідженні, в якому 97 підлітків і дорослих пацієнтів із трансфузійнозалежною бета-таласемією або ССД отримували препарат.

Найбільш поширеними побічними ефектами є низький рівень лейкоцитів, включаючи фебрильну нейтропенію, низький рівень тромбоцитів, захворювання печінки, нудоту, блювання, головний біль і виразки в роті. Ці події викликані ліками, необхідними для того, щоб модифіковані клітини крові приживлювалися та замінювали немодифіковані стовбурові клітини.

Препарат рекомендовано для отримання умовного дозволу на маркетинг — одного з регуляторних механізмів ЄС для полегшення раннього доступу до ліків, які задовольняють незадоволені медичні потреби. Цей тип схвалення дозволяє ЕМА рекомендувати лікарський засіб з менш повними даними, ніж зазвичай очікується, якщо користь від негайної доступності ліків для пацієнтів перевищує ризик, пов’язаний з тим, що ще не всі дані доступні.

Щоб підтвердити ефективність і безпеку препарату, компанія повинна буде надати остаточні результати, отримані в ході основних випробувань, які зараз тривають, до серпня 2026 р., а також результати триваючого довгострокового подальшого дослідження та інших досліджень, які будуть проводити з продуктом. Пацієнти, які отримували препарат, будуть спостерігатися протягом 15 років, щоб контролювати довгострокову ефективність і безпеку цієї генної терапії. Щоб додатково охарактеризувати довгострокову безпеку та ефективність препарату, компанія також повинна буде провести та надати результати дослідження на основі даних із реєстру пацієнтів.

Тепер висновок ЕМА буде надіслано до Європейської комісії для ухвалення рішення щодо дозволу на маркетинг у всьому ЄС. Раніше цей препарат, а також інший препарат — Lyfgenia, було схвалено у США для лікування пацієнтів віком від 12 років із серповидно-клітинною анемією та вазооклюзійними подіями в анамнезі.

За матеріалами www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті