ЕМА та НМА опублікували план щодо штучного інтелекту

19 Грудня 2023 1:01 Поділитися

Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) та керівники медичних агентств (Heads of Medicines Agencies — HMA) опублікували робочий план щодо штучного інтелекту (ШІ) до 2028 р., в якому викладено спільну скоординовану стратегію максимізації переваг ШІ для зацікавлених сторін, з одночасним керуванням ризиками.

Робочий план допоможе Європейській мережі регулювання лікарських засобів (European medicines regulatory network — EMRN) скористатися можливостями штучного інтелекту для особистої продуктивності, автоматизації процесів і систем, покращення розуміння даних і підтримки більш надійного ухвалення рішень на користь громадському здоров’ю.

Робочий план щодо ШІ, підготовлений спільною керівною групою HMA-EMA «Big Data Steering Group» (BDSG), гарантує, що EMRN залишається на передньому краї в отриманні переваг ШІ в регулюванні лікарських засобів. Робочий план був ухвалений правлінням EMA на грудневому засіданні.

Робочий план зосереджений на 4 ключових вимірах:

  • рекомендації, політика та підтримка продукту: дії зосереджені на безперервній підтримці досліджень, а також використання ШІ протягом життєвого циклу ліків. Робота вже почалася з поточних громадських консультацій, які відкриті до кінця грудня 2023 року. Крім того, у 2024 р. розпочнеться підготовка до підтримки імплементації закону ЄС про ШI (AI Act);
  • інструменти та технології ШІ: мета полягає в тому, щоб розробити та створити структуру використання інструментів ШІ для підвищення ефективності, покращення розуміння та аналізу даних і підтримки ухвалення рішень; буде забезпечено повне дотримання законодавства про захист даних;
  • співпраця та навчання: ініціативи, спрямовані на постійний розвиток потенціалу та можливостей мережі, партнерів і зацікавлених сторін;
  • експериментування: роль експерименту в прискоренні навчання та отриманні ідей є визначною; пропонується кілька дій для забезпечення структурованого підходу до досліджень та аналізу результатів.

Оскільки технологія ШІ швидко розвивається, включаючи пов’язані з нею етичні та політичні аспекти, BDSG регулярно оновлюватиме робочий план. Регулятори, розробники лікарських засобів, науковці, організації пацієнтів та інші зацікавлені сторони будуть поінформовані та залучені до виконання плану.

За матеріалами www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті