Парламент пропонує посилити відповідальність за ухилення від мобілізації

26 Грудня 2023 3:48 Поділитися

25 грудня в Парламенті зареєстровано за № 10379 законопроєкт, яким пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП) та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення.

Так, пропонується уточнити санкції ст. 2101 КУАП, передбачивши, що за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію накладатиметься штраф:

  • на громадян та посадових осіб від 2 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000–85 000 тис. грн).

При цьому за ті ж самі діяння, вчинені в особливий період, яким пропонується визнати воєнний стан, передбачатиметься штраф від 9 тис. до 12 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (153 000–204 000 тис. грн).

Водночас проєктом передбачено, що стягнення цього штрафу може бути накладено протягом 3 років з дня його вчинення або виявлення.

Також передбачено, що осіб, які вчинили ці порушення, може бути затримано на строк до 3 год для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення — до 3 діб.

Стосовно кримінальної відповідальності, то проєктом пропонується за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (у тому числі відмову від проходження медичного огляду) в особливий період, передбачити відповідальність у вигляді

  • позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Наразі чинною редакцією Кримінального кодексу України така відповідальність не поширюється на відмову від проходження медичного огляду.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті