У Німеччині дослідили побажання пацієнтів щодо застосунків з фармакотерапії

29 Грудня 2023 1:33 Поділитися

Цифрові програми (наприклад для смартфонів) можуть допомогти пацієнтам досягти цілей, пов’язаних зі здоров’ям. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підтримує роботу в цьому напрямку, зокрема, включивши «Цифрові технології для безпеки пацієнтів» у межах Глобального плану дій безпеки пацієнтів на 2021–2030 рр. (Всесвітня організація охорони здоров’я, 2021).

Інститут безпеки пацієнтів (Institut für Patientensicherheit — IfPS) — 1-й науково-дослідний заклад Німеччини із такою спеціалізацією, відповідаючи на заклик ВООЗ, що звучить, зокрема, як гасло цьогорічного Всесвітнього дня безпеки пацієнтів, — «Залучення пацієнтів для безпеки пацієнтів» (Engaging Patients for Patient Safety), провів дослідження «Цифрові програми для підвищення безпеки ліків при виписці» (Digitale Anwendungen zur Verbesserung der Medikationssicherheit im Entlassmanagement). Спільно із страховою компанією «Techniker Krankenkasse» (TK) IfPS поставив за мету визначити, які функції має включати така цифрова програма з точки зору пацієнтів та за допомогою яких технічних засобів можна забезпечити необхідну відповідність.

Проєкт складався з 3 послідовних фаз. На 1-му етапі проведено огляд медичної літератури, щоб визначити попередній список функцій програми. На 2-му етапі сформовано фокус-групу з технічними експертами та представниками пацієнтів. На основі результатів роботи цієї фокус-групи розроблено анкету, яка була використана як частина популяційно-репрезентативного опитування пацієнтів у 3-й фазі.

За результатами опитування визначили функції, що є особливо бажаними для пацієнтів (наприклад нагадування про взаємодію ліків між собою та з продуктами харчування, адаптація та відстеження індивідуального плану прийому препаратів, переадресація екстрених повідомлень за заздалегідь визначеними контактами). Технічні аспекти також зіграли свою роль, наприклад, доступність на різних платформах і повна безкоштовність відіграють важливу роль в ухваленні програми.

Нарешті сформульовано 6 конкретних рекомендацій щодо подальшої розробки цифрових програм для підтримки прийому ліків. В якості застереження зазначено вимогу щодо неприпустимості навіювання пацієнтові безпеки від усіх ризиків за допомогою винятково застосунку, без спостереження лікаря і фармацевта.

За матеріалами www.tk.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті