Секретні бенефіти цитрусових, про які ви ще не здогадувалися

29 Грудня 2023 10:36 Поділитися

Традиційно так склалося, що новорічний стіл у багатьох родинах прикрашають мандарини. Коли і як цей атрибут став супроводжувати свято — достеменно невідомо. Але от те, що ці помаранчеві «кульки» корисні для здоров’я – факт. І справа тут не лише в наявності у складі вітаміну С. Підтвердженням корисних властивостей є нещодавня публікація китайських дослідників, яка містить огляд останніх даних про цитрусові та їх користь для організму (Yu-Sen C., Yong Z., 2023).

Усі цитрусові є потужним джерелом флавоноїдів, серед яких особливу увагу привертає гесперидин — флаваноновий глікозид, вперше відкритий французьким хіміком М. Лебретоном у 1828 р., який виділив його з білого внутрішнього шару шкірки плодів.

Як вже відомо, дефіцит цього флавоноїду в організмі може стати причиною слабкості судин та венозної недостатності. А одним із варіантів симптоматичного лікування є застосування флавоноїдних комбінованих фракцій (Yu-Sen C., Yong Z., 2023) (наприклад ангіопротектор Детралекс®). Але окрім підтримки судин, гесперидин має низку інших корисних властивостей.

Зокрема, як свідчать дослідження, споживання цитрусових, що містять геспередин, може допомогти попередити онкологічні захворювання (Li W.Q. et al., 2010), зокрема, сприяти зниженню ризику розвитку раку травної системи (Wang A. et al., 2015) та верхніх дихальних шляхів (Wang J. et al., 2021), зниженню частоти серцево-судинних захворювань (Yamada T. et al., 2011) та ризику цукрового діабету ІІ типу, особливо у жінок (Meng L.I.U. et al., 2018). Інше дослідження показало зниження частоти ішемічного інсульту на 19% у жінок, які вживали багато апельсинів і грейпфрутів (Cassidy A. et al., 2012). Наприклад, виявили, що вживання грейпфрутів корелює зі значним зменшенням маси тіла та зниженням резистентності до інсуліну (Fujioka K. et al., 2006; Akiyama S. et al., 2010). А арингенін, ще один з ряду цитрусових флавоноїдів, впливає на організм подібно до популярного препарату для терапії цукрового діабету — метформіну (Nyane N.A. et al., 2017).

Можливо, це ще не всі бенефіти, які можуть нам «запропонувати» мандарини та апельсини на святковому столі.  Але вчені продовжують проводити нові наукові дослідження, щоб виявити та підтвердити значну користь цитрусових та їх потужний позитивний вплив на організм.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті