Британський уряд пропонує аптекам контракти на постачання препаратів для схуднення

03 Січня 2024 12:46 Поділитися

10 січня у Великобританії припиняє дію оголошена 18 грудня 2023 р. тендерна пропозиція, адресована громадським аптекам, щодо участі в пілотній програмі відпуску та постачання препаратів для схуднення. При цьому зазначено, що контракт включатиме доставку ліків на домашні адреси пацієнтів у рамках розширення пропозиції агоністів рецепторів глюкагоноподібного пептиду-1 (GLP-1).

Цей захід відбувається в рамках спеціальної пілотної програми із контролю маси тіла (Specialist Weight Management Service — SWMS), оголошеної урядом у червні 2023 р. 40 млн фунтів стерлінгів було виділено, щоб «дослідити, як схвалені ліки можна безпечно зробити доступними для більшої кількості людей шляхом розширення спеціалізованих послуг з контролю маси тіла за межами лікарень». Зокрема, розглянути, як лікарі загальної практики можуть безпечно призначати ці ліки та як Національна служба охорони здоров’я (National Health Service — NHS) Англії може надати підтримку при безпосередніх контактах із фахівцями або цифровим способом. Таким чином планують зменшити черги (waiting lists) на отримання цих послуг.

У тендері на послугу відпуску та доставки з громадських аптек йдеться, що пілотна схема NHS «складатиметься з кількох пілотних проєктів у невеликій кількості Рад інтегрованої допомоги (Integrated Care Board — ICB), які тестуватимуть надання трьох інноваційних моделей допомоги пацієнтам з ожирінням 3-го рівня (Tier 3) і нове цифрове забезпечення спеціалізованих послуг з контролю маси тіла та фармакотерапії».

Додається, що пілотний проєкт включатиме відпуск і доставку ліків від ожиріння, які отримали дозвіл на маркетинг Агенції з регулювання лікарських засобів і медичних виробів Великобританії (UK Medicines and Healthcare products Regulatory Agency — MHRA) і підлягають процедурі оцінки медичних технологій Національним інститутом здоров’я та якості медичної допомоги (The National Institute for Health and Care Excellence — NICE).

Так, у березні 2023 р. NICE рекомендував застосовувати семаглутид (Wegovy; Novo Nordisk) для дорослих з індексом маси тіла (ІМТ) щонайменше 35 і одним захворюванням, пов’язаним із масою тіла, таким як цукровий діабет 2-го типу або артеріальна гіпертензія. Згідно з настановою NICE, його можна призначати лише в рамках спеціалізованих програм зменшення маси тіла, які пропонують комплексну підтримку щодо дієти, способу життя та поведінки.

NICE також розглядає можливість використання в рамках NHS іншого препарату з групи GLP-1 — тирзепатиду, який схвалено MHRA для контролю маси тіла в листопаді 2023 р.

У жовтні 2023 р. NICE також рекомендував до використання NHS 5 цифрових технологій для допомоги у призначенні та моніторингу застосування препаратів для схуднення у дорослих:

  • Gro Health W8Buddy;
  • Liva;
  • Oviva;
  • Roczen;
  • Second Nature.

Пілотне тестування проходить і додаток «Rewards Арр». Він пропонує такі заохочення, як ваучери на відвідування магазинів, знижки в спортзалах і квитки в кіно для людей, які дотримуються здорового харчування і займаються спортом.

Англійський уряд вживає й інших заходів для боротьби з ожирінням, зокрема:

  • впровадження маркування калорійності страв у закладах громадського харчування, що матиме економічну ефективність в еквіваленті 4,6 млрд фунтів стерлінгів і забезпечить економію NHS у 430 млн фунтів стерлінгів;
  • обмеження щодо розміщення нездорової їжі в магазинах, які, як очікується, принесуть користь на суму понад 57 млрд фунтів стерлінгів і забезпечать NHS економію понад 4 млрд фунтів стерлінгів протягом наступних 25 років;
  • запровадження податку на виробництво безалкогольних напоїв, після чого середній вміст цукру в напоях зменшився на 46% у період з 2015 до 2020 р.;
  • інвестиції у розвиток викладання фізичної культури в закладах освіти, щоб допомогти дітям і молоді почати активне життя.

За матеріалами www.gov.uk, www.nice.org.uk, pharmaceutical-journal.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті