Відпуск Rx-препаратів без рецепта: Держлікслужба нагадує про відповідальність

03 Січня 2024 1:38 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Миколаївській обл. (далі — Держлікслужба) наголошує на неухильному дотриманні вимог законодавства під час відпуску рецептурних лікарських засобів.

Відповідно до п. 162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 р. № 929 (далі — Ліцензійні умови), відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється виключно за рецептом.

Дозволяється відпускати без рецепта ліки за Переліком лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженим наказом МОЗ України від 05.05.2023 р. № 848. Відпуск лікарських засобів, які не увійшли до згаданого переліку, здійснюється відповідно до умов відпуску, визначених в інструкціях для медичного застосування цих лікарських засобів та листках-вкладишах.

Відповідно до п. 4 Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів (далі — Порядок) забороняється відпуск споживачам з аптечних закладів лікарських засобів та медичних виробів без рецепта, крім встановлених законодавством випадків, або за недійсним рецептом.

Відповідальність за відпуск лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках встановлена ст. 424 Кодексу України про адміністративні правопорушення. На сьогодні порушення реалізації (відпуску) лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта в заборонених законодавством випадках тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — нмдг) — 850–1700 грн.

За повторне протягом року вчинення такого порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, накладатиметься штраф у розмірі від 100 до 200 нмдг (1700–3400 грн).

Також законодавством заборонена реалізація (відпуск) лікарських засобів в аптечних закладах, у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом (електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами), та доставка ліків особі, яка не досягла 14-річного віку (малолітній особі). За порушення цієї норми законодавства передбачено накладання штрафу в розмірі від 200 до 300 нмдг (3400–5100 грн).

За повторне протягом року вчинення такого порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, накладатиметься штраф у розмірі від 300 до 400 нмдг (5100–6800 грн).

У зв’язку з цим Держлікслужба рекомендує керівникам суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами, взяти під особистий контроль дотримання аптечними закладами вимог Порядку, аби уникнути порушень законодавства.

За матеріалами www.dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті