Перепрофільований препарат спричинив майже 17 тис. випадків смерті у Європі під час COVID-19

10 Січня 2024 10:59 Поділитися

Опублікований в журналі «Biomedicine & Pharmacotherapy» метааналіз 44 клінічних досліджень госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 під час першої хвилі коронавірусу тепер дає уявлення про те, наскільки великої шкоди завдало застосування гідроксихлорохіну поза показаннями: автори оцінили смертність, пов’язану із цим препаратом, серед госпіталізованих пацієнтів у 16 країнах. Команда на чолі з Жаном-Крістофом Легою (Jean-Christophe Lega) з Ліонського університету (University of Lyon), Франція, на основі виконаного аналізу застерігає від передчасного використання ліків зі змінним призначенням («перепрофілювання») (Pradelle A. et al., 2024).

Автори нагадали, що під час першої хвилі пандемії було запропоновано використання гідроксихлорохіну не за призначенням як варіант лікування COVID-19. Протималярійний препарат був представлений під час пандемії як чудодійний засіб деякими медиками, серед яких був французький мікробіолог Дідьє Рауль (Didier Raoult).

Однак подальші дослідження задокументували несприятливий баланс ризику та користі, включаючи дослідження RECOVERY, яке показало значне підвищення смертності внаслідок серцево-судинних захворювань, а також тенденцію до зростання смертності від усіх причин при застосуванні гідроксихлорохіну (RECOVERY Collaborative Group, Horby P., Mafham M. et al., 2020). У метааналізі 14 досліджень тестування HCQ у госпіталізованих пацієнтів із застосуванням різних доз гідроксихлорохін асоціювався з підвищенням смертності від усіх причин на 11% (95% довірчий інтервал (ДІ) 2–20%) (Axfors С., 2021).

Французькі автори включили у свій систематичний огляд 44 когортних дослідження (Бельгія: k=1, Франція: k=2, Італія: k=12, Іспанія: k=6, Туреччина: k=3, США: k=20), що проходили з березня по липень 2020 р. При цьому рівень призначення гідроксихлорохіну госпіталізованим пацієнтам значно відрізнявся від однієї країни до іншої (діапазон 16–84%). Загалом, використовуючи середні оцінки застосування препарату у кожній країні, автори підрахували, що з гідроксихлорохіном пов’язано 16 990 випадків смерті у лікарнях (діапазон 6267–19 256) країн, звідки отримано дані для аналізу. За оцінками, кількість випадків смерті в європейських країнах становила близько 240 у Бельгії, 199 у Франції, 1822 в Італії та 1895 в Іспанії.

Хоча оцінки обмежені їхньою неточністю, ці висновки ілюструють небезпеку перепрофілювання ліків за допомогою слабких доказів, зазначили автори.

За матеріалами www.sciencedirect.com; www.euronews.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті