Які препарати для відмови від куріння будуть реімбурсовані в Німеччині?

11 Січня 2024 10:48 Поділитися

Минулого року Федеральний об’єднаний комітет (Gemeinsame Bundesausschuss — G-BA) Німеччини доручив Інституту якості та ефективності охорони здоров’я (Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen — IQWiG) оцінити переваги 4 препаратів для лікування тяжкої нікотинової залежності: бупропіону, цитизину, нікотину та вареникліну. Досі відповідні засоби доводилося оплачувати з власної кишені. Відповідно до нової законодавчої норми курці з тяжкою тютюновою залежністю повинні мати можливість отримати ліки на один курс відмови від куріння в рамках науково обґрунтованих програм за рахунок державного медичного страхування.

Про попередній звіт уже повідомлялося у вересні. Остаточний звіт доступний. IQWiG дотримується своєї оцінки: доведено, що 2 з 4 активних інгредієнтів допомагають завзятим курцям кинути палити. Відповідно, нікотин і варениклін мають значні переваги порівняно з відсутністю медикаментозної терапії. «Учасники дослідження, які приймали один із цих активних інгредієнтів, щоб кинути палити, на додаток до підтримувального немедикаментозного лікування, мали значно вищу ймовірність досягти статусу свободи від куріння через 6 міс після лікування, ніж ті, хто не отримував жодної додаткової медикаментозної терапії, щоб кинути палити», — зазначили в IQWiG.

Варениклін і нікотин: явні переваги, незважаючи на побічні ефекти

8 січня IQWiG опублікував свою остаточну оцінку переваг бупропіону, цитизину, нікотину та вареникліну для припинення куріння, а також у поєднанні один з одним порівняно з відсутністю медикаментозної терапії. Виявлено докази більшої користі лікування нікотином і вареникліном: учасники досліджень, які приймали один із цих активних інгредієнтів, щоб кинути палити на додаток до підтримувальних немедикаментозних методів, мали значно більшу ймовірність відмови від куріння через 6 міс, ніж ті, хто не отримував медикаментозної терапії. Недоліки активних інгредієнтів, наприклад побічні ефекти, такі як розлади сну, головний біль, втома, нудота або подразнення шкіри, не ставлять під сумнів явні переваги двох препаратів, якщо їх зважити в цілому.

До речі, тяжкість тютюнової залежності не чинила помітного впливу на результати дослідження впливу вареникліну та нікотину. Тому обмеження фінансування програми відмови від куріння завзятими курцями відповідно до формулювань у законі критикувалося з різних боків у процесі формування висновку, оскільки, наприклад, залежність від алкоголю не класифікується за ступенем тяжкості.

Немає оцінки без доказів

За ствердженням IQWiG, відповідних даних щодо бупропіону, цитизину та комбінацій цих активних інгредієнтів немає; також тому, що вони не були надані виробниками. Отже, не можна робити жодних заяв щодо їх переваг.

IQWiG неодноразово просив як виробника бупропіону, так і авторів наукових публікацій про лікування цитизином надати повну інформацію, але безуспішно. Тому було неможливо провести аналіз підгруп на тяжкість тютюнової залежності, щоб оцінити її вплив на результати дослідження для двох діючих речовин. Тому переваги та недоліки цих активних інгредієнтів для курців із сильною тютюновою залежністю незрозумілі.

G-BA, як орган, що ухвалює рішення щодо суспільного забезпечення системи охорони здоров’я, нарешті вирішить, які активні інгредієнти можуть бути відшкодовані для курців з тяжкою тютюновою залежністю. Для цього G-BA також має встановити критерії щодо того, коли людину вважають такою, що має тяжку залежність від тютюну. Заходи застосовані на виконання закону про подальший розвиток охорони здоров’я (Gesetz zur Weiterentwicklung der Gesundheitsversorgung — GVWG).

За матеріалами www.iqwig.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті