Як ринок розпочав 2024 р.?

12 Січня 2024 7:24 Поділитися
2023 р. ринок завершив із досить оптимістичними показниками, продемонструвавши зростання обсягів аптечного продажу ліків у грошовому вираженні на 25% порівняно із 2022 р., в натуральному вираженні обсяги продажу майже не змінилися, зростання становить 0,5%. На початку 2024 р. на ринку також зафіксовано збільшення обсягів продажу у грошовому вираженні. У перший тиждень 2024 р. зростання у грошовому вираженні становить 14%, а у натуральному — відзначається спад на 1%. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

Поденна динаміка свідчить про сповільнення темпів зростання ринку у грошовому вираженні та поглиблення спаду у натуральному. Станом на 9.01.2024 р. темпи зростання в грошовому вираженні становлять 6%, а у натуральному фіксується спад на рівні 9% (рис. 1).

Рис. 1. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1 до 9 січня 2024 р.

У розрізі АТС-класифікації 2-го рівня, топ-5 груп за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні формують N02 «Анальгетики», M01 «Протизапальні та протиревматичні засоби», R05 «Засоби, що застосовуються у разі кашлю та застудних захворювань», C09 «Засоби, що діють на ренін-ангіотензинову систему» та J01 «Антибактеріальні засоби для системного застосування» (рис. 2).

Рис. 2. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)* у грошовому і натуральному вираженні з 1 до 9 січня 2024 р.

 

Офіційний курс гривні до долара США продовжує підвищуватися і вже перетнув позначку у 38 грн за 1 дол. США. Така тенденція може негативно вплинути на ціни на лікарські засоби, адже це продукт, в якому міститься значна імпортна складова частка. Втім поки що стрімкого зростання цін не фіксується, і вони залишаються відносно стабільними (рис. 3).

Рис. 3. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1 до 9 січня 2024 р.

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2024 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті