МОЗ із учасниками ринку обговорили поточний етап впровадження системи верифікації ліків

15 Січня 2024 5:37 Поділитися

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (Комітет) Михайло Радуцький повідомив, що 15 січня відбулася онлайн-зустріч щодо впровадження системи верифікації лікарських засобів та 2D-кодування в Україні. В ній також взяли участь представники МОЗ, учасники фармацевтичного ринку та міжнародні партнери України.

Очільник Комітету нагадав, що в 2022 р. Парламент ухвалив новий Закон України «Про лікарські засоби», який вводить європейські стандарти обігу ліків, у тому числі передбачає введення системи верифікації та створення нового незалежного органу, який регулюватиме цей обіг.

Ця система має на меті забезпечити українців якісними препаратами та зробити більш ефективною боротьбу з фальсифікацією ліків. Закон запроваджує інструменти, що дозволять відстежувати їх якість на всіх етапах обігу. Один з таких інструментів — 2D-кодування упаковок лікарських засобів, що практично унеможливлює їх підробку за рахунок розміщення унікального двовимірного штрих-коду.

«На цей час ми рухаємося згідно з «дорожньою картою», яку розроблено МОЗ спільно з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). На початку липня 2023 р. підписано меморандум про створення національної системи верифікації лікарських засобів. Проведено декілька зустрічей зі стейкхолдерами галузі, де обговорювали пришвидшення введення в дію закону. Розроблено проєкт постанови Уряду щодо системи верифікації», — зауважив політик.

Наразі під час онлайн-зустрічі обговорювали статут нового незалежного органу та досвід інших країн у створенні такої організації, моделі членства та управління. У своїх виступах учасники ринку наголошували про готовність до впровадження системи верифікації та активної співпраці згідно із «дорожньою картою».

За матеріалами www.facebook.com/radutskyy

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті