Яких ІТ-провайдерів розглядає Україна для запуску національної системи верифікації лікарських засобів? (Відео)

19 Січня 2024 5:20 Поділитися

Робота над створенням української національної системи верифікації лікарських засобів (далі — Система) триває. Днями для обговорення цього питання відбулася чергова робоча онлайн-зустріч представників Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) з учасниками фармацевтичного ринку та міжнародними партнерами.

У 2022 р. Верховна Рада України ухвалила євроінтеграційний закон Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) «Про лікарські засоби». Документ вводить в Україні європейські стандарти під час обігу препаратів, зокрема передбачає введення системи верифікації та створення нового незалежного органу, який регулюватиме обіг лікарських засобів.

Систему планують впровадити для забезпечення українців якісними ліками та зробити більш ефективною боротьбу з обігом фальсифікованих препаратів. Закон України «Про лікарські засоби» запроваджує інструменти, що дозволять відстежувати якість ліків на всіх етапах. Один з таких інструментів — 2D-кодування упаковок препаратів, що практично унеможливлює підробку ліків завдяки розміщенню унікального двовимірного штрих-коду і дозволяє відстежувати маршрут препарату від виробника до пацієнта.

«На цей час ми рухаємося згідно з дорожньою картою, яку розробило МОЗ спільно з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні. На початку липня 2023 р. підписано Меморандум про створення національної системи верифікації лікарських засобів. Провели декілька зустрічей зі стейкхолдерами галузі, де обговорювали пришвидшення введення в дію закону. Розроблено проєкт постанови Уряду щодо системи верифікації.

Нагадаю, що створення такої системи — це одна з вимог Єврокомісії. У нас немає часу відкладати це питання на декілька місяців чи років. Тож маємо вирішити всі технічні деталі та розпочати її впровадження», — прокоментував Михайло Радуцький, голова Комітету.

У контексті цього питання на 2024 р. визначено декілька цілей:

  • ухвалення постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання безпеки та верифікації лікарських засобів». Проєкт відповідного документа винесено МОЗ на громадське обговорення 9 січня 2024 р.;
  • створення і запуск роботи національної організації верифікації лікарських засобів;
  • формування вимог до IT-системи, обрання ІТ-провайдера для запуску Системи в Україні.

Про те, яких ІТ-провайдерів може розглядати Україна для запуску Системи, розповіла заступниця міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич, відповідаючи на питання кореспондента «Щотижневика АПТЕКА».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті