Як з-за святкового столу не потрапити на прийом до гастроентеролога?

23 Січня 2024 3:08 Поділитися
Святкові застілля часто корелюють з переїданням, серед симптомів якого біль, здуття, важкість, печія, діарея тощо. Проте, можливо, існують секрети, як прискорити процес травлення після переїдання? Або є лайфхак, який може попередити «тяжкі» наслідки святкової трапези? Відповіді на ці та інші питання, що стосуються ймовірних проблем зі споживанням їжі, представлені в нижченаведеній статті.

Святкування із наслідками: де криється небезпека?

Після вживання надмірної кількості їжі на ймовірні проблеми зі шлунком можуть вказувати такі симптоми, як біль, печіння або дискомфорт у верхній частині живота, відчуття важкості та розпирання у шлунку, печія, відрижка, метеоризм, можливі — запаморочення і нудота, блювання, діарея тощо.

Під час переїдання значна кількість їжі мігрує по відділах травної системи лише частково перетравленою. А, потрапивши до кишечнику, повністю нерозщеплені продукти починають «бродити», провокуючи здуття та порушення мікрофлори, що згодом може призводити до порушення цілісності стінок кишечнику і зумовлювати потрапляння токсинів у кровотік та спричиняти запалення.

У осіб, які мають порушення харчової поведінки на постійній основі, можливо діагностувати компульсивне переїдання, яке характеризується періодичними епізодами споживання великої кількості їжі з відчуттям втрати контролю (можна виявити, наприклад, при зловживанні алкоголем). На відміну від нервової булімії, при якій хворий теж вживає надмірну кількість їжі, при компульсивному переїданні відсутні елементи компенсаторної поведінки (самоіндуковане блювання, використання проносних засобів або діуретиків, надмірне фізичне навантаження, голодування) (Catherine F. et al., 2017).

Що робити при переїданні?

Краще запобігти хворобі, ніж шукати ліки від неї після її розвитку. Тому краще звичайно харчуватися правильно, адже універсальної таблетки від переїдання, на жаль, поки не винайшли. Уникнути розвитку ймовірних проблем зі шлунком може не якась особлива дієта, а саме збалансованість у харчуванні. На жаль, у реальному житті дотримуватися вказаних рекомендацій, особ­ливо під час свят, не зовсім просто. Не підійдуть зазначені поради і при компульсивному переїданні, яке визначають на основі клінічних симптомів, що включають надмірне вживання їжі в середньому принаймні 1 р/тиж протягом 3 міс, з відчуттям відсутності контролю над прийомом їжі. Тобто така патологія дається взнаки на постійній основі (Attia E. et al., 2022).

У будь-якому випадку при розвитку проблем зі шлунком та кишечником варто проконсультуватися з лікарем, який зможе диференціювати симптоми, визначити причину розвитку розладу та порекомендує, як їх лікувати. Фармацевт, який є одним з перших, до кого звертаються пацієнти по медичну допомогу серед працівників охорони здоров’я (Carr A. et al., 2019), зокрема із проблемами зі шлунком, за відсутності загрозливих симптомів у пацієнта може радити симптоматичне лікування, керуючись Протоколами фармацевта.

Біль у животі — 1 із ключових симптомів більшості абдомінальних патологій. Може проявлятися у формі спазмів, бути тупим, ниючим, постійним, періодичним, переймоподібним тощо. Визначення характеру болю має першочергове значення для виявлення причини нездужання: раптовий гострий, пов’язаний з перфорацією шлунково-кишкового тракту внаслідок виразки шлунка або 12-палої кишки; поступовий зазвичай свідчить про ново­утворення, хронічні запальні процеси та непрохідність товстої кишки; переймоподібний вказує на механічну непрохідність тонкої кишки; постійний тупий або ниючий виникає через розтягнення або набряк стінки порожнистої кишки (Sherman R. et al., 1990).

Процес газоутворення в організмі є нормальним явищем. Проте значне збільшення об’єму газів (метеоризм), що може супроводжуватися відчуттям важкості у шлунку, розпираючим болем, нудотою, відрижкою, порушенням процесу спорожнення кишечнику, має насторожити. У деяких випадках метеоризм свідчить про наявність низки патологій шлунково-кишкового тракту. Проте причиною надмірного газоутворення та відчуття тяжкості у шлунку, що його супроводжує, можуть бути й вжиті напередодні продукти (газовані напої, бобові, капуста, баранина, бородинський хліб тощо) (Iovino P. et al., 2014).

При сильному розтягненні (наприклад через потрапляння надмірної кількості їжі внаслідок переїдання) сфінктер (круговий м’яз) на вході в шлунок може тимчасово розслабитися, що призведе до зворотного руху газів або вмісту шлунка в стравохід та викликати подразнення його стінок, яке провокуватиме розвиток ще одного неприємного симптому — печії (InformedHealth.org, 2012).

Для тимчасового полегшення болю та спазмів можуть бути рекомендовані спазмо­літики. Варто наголосити, що при гострому абдомінальному болю застосування препаратів з анальгезуючою дією неприпустиме, адже вони можуть маскувати істинну причину розвитку патологічного стану!

Для тимчасового усунення проявів печії можна рекомендувати антациди, інгібітори протонної помпи або ж альгінову кислоту в комбінації з іншими антацидами.

При сильному метеоризмі застосовують препарати, що містять симетикон. При поєднанні печії з метеоризмом рекомендовано препарати, що містять алюмінію фосфат (завдяки його сорбційним властивостям) або комбіновані препарати, які додатково містять симетикон або диметикон.

Основними симптомами діареї є прискорена дефекація (>3 р/добу) і водянисті випорожнення. Серед ймовірних причин розвитку діареї після вживання їжі — пере­їдання, зловживання алкоголем, вживання несумісних продуктів, непереносимість лактози, харчові отруєння, запальні захворювання кишечнику тощо. Затяжний пронос без відповідного лікування може викликати розвиток ускладнень — зневоднення і порушення всмоктування поживних речовин (Nemeth V. et al., 2023).

Тому важливим аспектом терапії діа­реї є поповнення втрати рідини та електролітів, для чого хворому рекомендується рясне пиття та прийом препаратів для відновлення водно-сольового балансу в організмі — натрію хлориду + натрію цитрату + калію хлориду + глюкози. А для симптоматичного лікування діареї — лікарські засоби, що пригнічують перистальтику, анти­діарейні мікробні препарати та ентеро­сорбенти.

Що стосується раціону, то при діареї можна їсти продукти з нижчим вмістом клітковини, які сприяють ствердішанню випорожнень. Один з можливих варіантів — дієта BRAT, згідно з якою для вживання рекомендуються банани (Вananas), рис (Rice), яблучне пюре (Аpplesauce) та тости (Тoast) (грінки з білого хліба), які мають низький вміст клітковини, уповільнюють роботу кишечнику та знижують частоту дефекацій (Nemeth V. et al., 2023).

Нудота, відрижка та відчуття важкості у шлунку після їжі, з одного боку, можуть свідчити про вжиті неякісні продукти під час застілля, а з іншого — бути симптомами таких захворювань, як холецистит або панкреатит. Крім цього, людину може турбувати печінка, про що сигналізуватиме тяжкість у правому боці.

Один з основних органів, задіяних у процесі травлення, є підшлункова залоза. Здебільшого саме вона приймає на себе удар першою в разі зміни раціону чи недбалого ставлення до здоров’я. Зокрема, у разі переїдання підшлункова залоза виявляється неготовою до синтезу надмірної кількості ферментів для пере­травлювання понаднормової кількості їжі (Ketwaroo G.A. et al., 2019; Karpińska M. et al., 2022). У результаті у людини починають проявлятися наслідки такої «неспроможності» — відчуття тяжкості, нудота, біль у шлунку, метеоризм, і очевидним стає питання, що ж з препаратів можна застосувати, щоб полегшити свій стан (Житникова Л.М., 2011). При розвитку зазначених симптомів ключовою ланкою в корекції порушеного травлення є терапія ліками, які містять ферменти підшлункової залози (Пахомова И.Г., 2011; Ketwaroo G.A. et al., 2019).

Ферменти або ензими — це лікарські засоби, що усувають ферментну недостатність підшлункової залози та призначені для покращення процесу травлення й обміну речовин в організмі (Ketwaroo G.A. et al., 2019). Проте зауважимо, що навіть у випадку короткотривалого прийому ферментних препаратів для тимчасового полегшення стану при ферментативній недостатності процес терапії потребує нагляду лікаря-гастроентеролога та дієтолога.

Якщо точно відомо, що причиною розвитку нудоти та тяжкості в ділянці печінки є переїдання та вживання жирних продуктів (у даному разі нудота з’являється після вживання їжі), насамперед рекомендується налагодити раціон. Доцільно мінімізувати кількість жирної їжі, вживати її невеликими порціями й без поспіху, запиваючи достатньою кількістю негазованої води. Для зменшення вираженості симптомів фармацевт може порадити прийняти таблетки проти нудоти або вжити дієтичні добавки, що містять імбир (Lete I. et al., 2016), а для підтримки печінки — засоби, що застосовують при біліарній патології. Серед нетрадиційних методик може допомогти усунути нудоту вживання зеленого чаю (Sadeghian M. et al., 2022) або ж вдихання ефірної олії м’яти (Mohr C. et al., 2021).

«Правильна» дієта!

Щоб харчуватися збалансовано та правильно й не сидіти на дієті після свят, варто орієнтуватися на «Тарілку здорового харчування», створену експертами Гарвардської школи громадського здоров’я, колегами з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Т.Х. Чана (Harvard T.H. Chan School of Public Health), США. Здорове харчування — це не голодування чи виснажлива дієта, а правильне меню, яке включає білкові страви, зернові, фрукти та овочі, зокрема і під час свят, що поєднується з достатньою кількістю спожитої рідини. Так, науковці радять використовувати в раціоні здорові олії (оливкову, рапсову), обме­живши вживання тваринних жирів та трансжирів, віддавати перевагу овочам, фруктам, цільнозерновим продуктам, в альтернативу червоному м’ясу та бекону обирати рибу, птицю, бобові та горіхи. Напої вживати з невеликою кількістю цукру, обме­живши вживання молочних продуктів та соків.

«Ми є тим, що ми їмо» — стверджували ще давньогрецькі мудреці, але, на жаль, ми дуже часто про це забуваємо, тим паче під час свят. Проте, щоб залишатися здоровими, потрібно чути своє тіло та не піддаватися впливу таких стимуляторів, як їжа. Адже в міру і є правильно!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами moz.gov.ua, http://www.dec.gov.ua, http://www.drlz.com.ua,
http://www.hsph.harvard.edu, http://www.niddk.nih.gov,
http://www.nhs.uk, my.clevelandclinic.org
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті