У Великобританії запропоновано правову основу повідомлення про помилки фармацевтів

29 Січня 2024 11:20 Поділитися

Генеральна фармацевтична рада (General Pharmaceutical Council) 23 січня запропонувала для публічного обговорення проєкт стандартів для головних фармацевтів (Chief Pharmacists). Їх метою є уточнення ролі та обов’язків цих фахівців для покращення управління аптекою. Посилення управління створить систему з нижчою ймовірністю помилок під час виготовлення та відпуску ліків, а також культуру, завдяки якій персонал аптеки реалізує можливість повідомляти про будь-які помилки і вчитися на них.

Так, ще у грудні 2022 р. ухвалено урядовий наказ (№ 1024, від Privy Council), згідно з яким аптека має працевлаштувати головного фармацевта з відповідною професійною підготовкою, навичками та досвідом, щоб використовувати засоби захисту від помилок у виготовленні та відпуску ліків зареєстрованими фармацевтами та зареєстрованими фармацевтичними техніками або особами, які ними керують. Вимоги (стандарт) до головних фармацевтів винесено наразі на обговорення. При цьому зазначено, що аптечна організація може ухвалити рішення не використовувати відповідні засоби захисту, тоді нові стандарти до її роботи не буде застосовано.

Стандарти для головних фармацевтів визначають їх професійні обов’язки. Вони також описують знання, навички та компетенції, необхідні головному фармацевту для підтримки організації та її персоналу в наданні безпечних та ефективних аптечних послуг, включаючи приготування та відпуск ліків.

Головний фармацевт відіграє важливу керівну роль і має відповідати наступним вимогам:

  1. Забезпечувати стратегічне та професійне лідерство.
  2. Формувати відповідні навички, знання та досвід у персоналу аптеки.
  3. Делегувати повноваження із чіткою відповідальністю учасників.
  4. Підтримувати та посилювати управління для забезпечення безпечного та ефективного надання аптечних послуг.

У проєкті стандарту містяться пояснення за кожним з цих 4 пунктів та наведено приклади їх належного використання.

Консультації за проєктом триватимуть до 16 квітня 2024 р. У майбутньому Генеральна фармацевтична рада розроблятиме правила та стандарти для відповідальних (Responsible) та керуючих (Superintendent) фармацевтів.

За матеріалами www.pharmacyregulation.org; www.legislation.gov.uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті