Чи впливає замісна терапія тестостероном на сексуальну функцію? Огляд

30 Січня 2024 11:33 Поділитися

Рекомендації з клінічної практики рекомендують замісну терапію тестостероном для чоловіків із гіпогонадизмом, інколи — також із сексуальною дисфункцією та дефіцитом тестостерону. Проте зниження рівня тестостерону у чоловіків літнього віку — нормальне явище. Також зі збільшенням віку сексуальне небажання та проблеми з ерекцією стають все більш поширеними. Однак причиною цього не обов’язково стають проблеми із рівнем статевих гормонів. Тож і відповідні клінічні випробування часто не повідомляють про рівень тестостерону учасників або про симптоми, пов’язані з гіпогонадизмом.

Для оцінки ефектів замісної терапії тестостероном у чоловіків із сексуальною дисфункцією порівняно з плацебо або іншими медикаментозними методами лікування команда під керівництвом Хунджу Лі (Hunjiu Lee) з Університету Йонсей (Yonsei University), Південна Корея, опублікувала результати Кокранівського огляду. Дослідники включили 43 дослідження, в яких загалом брали участь 11 419 чоловіків віком старше 40 років із розладами статевої функції у вигляді зниженого лібідо та/або еректильної дисфункції.

Як повідомляють автори, порівняння тестостерону з плацебо показало в кращому випадку незначний вплив тестостерону на еректильну функцію та сексуальне задоволення, який був класифікований як клінічно незначущий. Тестостерон приймали перорально, наносили на шкіру у формі гелю, накладали у вигляді пластиру або вводили внутрішньом’язово. Зрештою летальні серцево-судинні події не траплялися частіше протягом періоду від 3 до 12 міс під час прийому тестостерону.

Однак оскільки тестостерон часто використовується протягом більш тривалого періоду, дані про ефективність і, зокрема, безпеку для більш тривалої терапії становлять особливий інтерес. Однак наразі вони відсутні. Існує значна невизначеність щодо довгострокових ризиків, особливо щодо серцево-судинних захворювань і впливу на передміхурову залозу. Ці результати можуть послужити основою для майбутніх клінічних рекомендацій і рішень щодо охорони здоров’я, пишуть автори в оригінальній публікації.

За матеріалами www.cochranelibrary.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*