Вакцинація проти грипу: майже 12 тис. доз гуманітарної вакцини розподілять в області

31 Січня 2024 12:40 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України повідомляє, що з початку жовтня 2023 р. на грип, гостру респіраторну вірусну інфекцію (ГРВІ) та COVID-19 в країні перехворіло 2 288 634 українці, з яких 54% — це діти. Наразі у 20 регіонах України циркулюють віруси грипу А та В. Від ускладнень грипу з початку епідсезону померло 14 українців (старше 30 років), які не мали щеплення проти грипу.

Відомство також нагадує, що грип — це гостре вірусне захворювання, що найчастіше вражає органи дихання, може протікати в тяжкій формі, спричинити розвиток ускладнень: пневмонію, отит, синусит, менінгіт та навіть призвести до смерті. До груп ризику належать люди старше 60 років, діти від 6 міс, вагітні, люди із хронічними захворюваннями, а також люди з професійної групи ризику, які працюють з населенням та у великих колективах. Наприклад, медичні працівники, вчителі, продавці тощо.

За словами заступника міністра, головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, країна перебуває в епідемічному сезоні з грипу та ГРВІ. Наразі, за даними щотижневого моніторингу, реєструють стабілізацію кількості захворювань на COVID-19 та збільшення кількості випадків грипу. Враховуючи ці дані, очікується, що із січня і до квітня вірус грипу буде переважати над коронавірусною інфекцією.

Тому в межах гуманітарного партнерства близько 12 тис. доз вакцини проти грипу, отриманих від фармацевтичної компанії «Санофі», будуть розподілені до медичних закладів країни для проведення щеплень, насамперед для пацієнтів з групи ризику.

Розподіл вакцини відбувався з урахуванням наявних запитів від областей. Доставка вакцини вже почалася та триватиме до 9 лютого, після цього медичні заклади, які замовляли вакцину, інформуватимуть про її наявність пацієнтів з груп ризику.

«Задля уникнення тяжкого перебігу грипу пацієнтам з групи ризику рекомендовано звернутися до своїх сімейних лікарів чи пунктів щеплення в медичних закладах та дізнатися про можливість безоплатної вакцинації», — йдеться в повідомленні МОЗ.

Також Міністерство звертає увагу на те, що вакцинація проти грипу не входить до переліку безоплатних щеплень, проте особливо рекомендована особам з груп ризику. Вакцини проти грипу корейського або французького виробництва з початку епідсезону можна придбати в аптеках. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості. Станом на 21 січня проти грипу вакцинувалися 129 840 українців.

За матеріалами та фото moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті