Європейська комісія допомагатиме країнам-членам в організації вакцинопрофілактики раку

01 Лютого 2024 4:53 Поділитися

Європейська комісія 31 січня випустила рекомендації у допомогу країнам — членам ЄС організовувати профілактику онкопатології за допомогою вакцинації. У своїй заяві комісія, зокрема, згадує збільшення використання двох вакцин, які запобігають вірусним інфекціям, що викликають рак. Це вакцина проти вірусу папіломи людини (ВПЛ), який може викликати багато типів раку, включаючи рак шийки матки, і проти гепатиту B (ВГВ), який може призвести до раку печінки.

Рекомендація є частиною Європейського плану боротьби з раком. За оцінками, близько 40% його випадків у ЄС можна запобігти. Однак, згідно з новим звітом, у 2021 р. в країнах — членах ЄС лише близько 5% загальних витрат на охорону здоров’я було спрямовано на профілактику.

Цільовий рівень

Для усунення раку шийки матки та інших видів онкопатології, спричинених ВПЛ, таких як певні види раку голови, шиї, інший аногенітальний рак, Європейський план боротьби з раком поставив перед державами-членами ціль досягти рівня вакцинації проти ВПЛ у 90% дівчат і значно підвищити рівень вакцинації хлопчиків до 2030 р. План боротьби з раком також має на меті забезпечити доступ до вакцинації проти гепатиту В та розширити її використання, зокрема, для запобігання розвитку раку печінки. Ці вакцини є життєво важливими для захисту громадського здоров’я та підтримки стійких систем охорони здоров’я.

Однак для досягнення цих цілей попереду ще довгий шлях. У багатьох державах-членах рівень охоплення дівчат вакцинацією проти ВПЛ значно нижчий за 50%, а щодо хлопчиків і молодих людей доступні обмежені дані, а також є суттєва нестача даних щодо рівня вакцинації проти ВГВ.

Рекомендації

Опублікований документ містить низку заходів, які держави-члени можуть вжити для покращення використання життєво важливих вакцин. До них належать:

  • проведення вакцинації безкоштовно та/або з повним відшкодуванням;
  • забезпечення легкої доступності вакцинації, особливо для цільових груп і вразливих груп населення або груп високого ризику;
  • інтеграція імунізації до своїх національних планів проти раку;
  • посилення комунікаційних зусиль, зокрема шляхом висвітлення переваг вакцинації, а також боротьби з неправдивою інформацією;
  • удосконалення моніторингу та звітності щодо охоплення вакцинацією, щоб визначити, де, можливо, необхідно усунути прогалини;
  • встановлення конкретної мети щодо вакцинації проти ВПЛ для хлопчиків.

Щодо ВГВ слід посилити національні зусилля для досягнення цілей до 2030 р., встановлених ВООЗ:

  • 95% охоплення щепленнями (3-тя доза) дитячої вакцинації проти ВГВ;
  • 95% вагітних обстежують на гепатит В;
  • 95% новонароджених, які отримали своєчасну (протягом 24 год після народження) вакцинацію проти ВГВ при народженні;
  • запровадження надійних електронних реєстрів вакцинації;
  • обмін найкращими практиками з іншими державами-членами для покращення національних зусиль.

Комісія також надаватиме підтримку державам-членам у виконанні рекомендацій. Зокрема, це забезпечить модель для комунікаційних кампаній, адаптованих до національних потреб і з урахуванням національних особливостей, щоб допомогти підвищити обізнаність про важливість цих щеплень. Комісія також допомагатиме в роботі з покращення моніторингу в ЄС, а Європейський центр профілактики та контролю захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control — ECDC) розробить нову інформаційну панель національних показників вакцинації проти ВПЛ та ВГВ до кінця 2024 р., щоб забезпечити краще інформаційне охоплення ситуації.

Паралельно програма EU4Health продовжує надавати значну фінансову підтримку державам-членам у їхніх зусиллях щодо стимулювання вакцинації та боротьби з раком. У 2024 р. буде розпочато Спільну дію для підтримки держав-членів у підвищенні рівня вакцинації проти ВПЛ, а також у боротьбі з інфекційними захворюваннями, такими як гепатит і ВІЛ/СНІД, фінансування яких становить 20 млн євро з бюджету ЄС.

За матеріалами ec.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті