Кількість випадків гострих респіраторних захворювань продовжує зростати — МОЗ

05 Лютого 2024 2:41 Поділитися

МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» повідомляють, що кількість випадків гострих респіраторних захворювань (у тому числі грипу та COVID-19) збільшується. З 2 жовтня до 28 січня на гостру респіраторну вірусну інфекцію перехворіли 2 474 078 осіб, з них 54,2% — діти.

Зокрема, зареєстровано 133 724 випадки захворювання на COVID-19. Від початку епідемічного сезону 684 особи, які мали позитивний результат тестування на COVID-19, померли, з них — 4 дітей віком до 17 років. Внаслідок грипу померли 22 особи.

За останній звітний тиждень, з 22 до 28 січня, на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) захворіли 185 402 особи, із них 96 120 — діти віком до 17 років. У Житомирській, Хмельницькій та Чернівецькій областях зафіксовано перевищення епідемічного порогу високого рівня. У Вінницькій, Львівській, Рівненській, Тернопільській та Чернігівській областях — середній рівень. В інших регіонах України зберігається неепідемічний рівень. У 22 регіонах України виявлено циркуляцію грипу типів А та B.

За останній звітний тиждень, з 22 до 28 січня, позитивний результат на COVID-19 виявлено у 3492 осіб, з них 472 дитини. 34 людини, які мали позитивний результат тесту на COVID-19, померли. Усі померлі не мали профілактичних щеплень проти COVID-19.

Також за тиждень зареєстровано 8 летальних випадків унаслідок ускладнень грипу: у Києві, у Львівській, Івано-Франківській, Хмельницькій та Житомирській областях. Усі померлі не мали профілактичних щеплень проти грипу та COVID-19.

Найефективнішим способом захисту від ускладнень грипу та COVID-19 є вакцинація. Первинна вакцинація проти COVID-19 — це курс щеплення, що передбачає отримання двох доз вакцини проти COVID-19 за гомо-/гетерологічною схемою або введення однієї дози, що передбачено інструкцією для застосування вакцини. Додаткова доза вакцини проти COVID-19 зараховується до первинної вакцинації.

Завершеним первинний курс щеплень проти COVID-19 вважається, коли проведена первинна вакцинація (з урахуванням додаткової дози) та отримана перша бустерна доза вакцини.

Наразі вакцинація проти COVID-19 в Україні залишається безоплатною. Записатися на щеплення можна у сімейного лікаря та пунктах щеплень.

Щеплення проти грипу рекомендовано робити раз на рік людям віком від 6 міс, які не мають протипоказань. Вакцина проти грипу є платною, тому що вона є рекомендованою, а отже, не забезпечується коштами державного бюджету.

При симптомах ознак ГРВІ слід звернутися до сімейного лікаря. Не варто займатися самолікуванням. Проте якщо з якихось причин відсутній доступ до медичної допомоги, слід дотримуватися таких правил:

  • пити багато рідини;
  • відпочивати;
  • стежити за температурою тіла;
  • дотримуватися режиму провітрювання приміщення;
  • не призначати собі ліки. Вірусні інфекції не лікують антибіотиками, більшість із них минає сама по собі;
  • уникати контактів із людьми, щоб не поширювати інфекцію;
  • обовʼязково звернутися до лікаря за першої нагоди.

Також слід пам’ятати, що у випадку підвищення температури тіла у дорослих або дітей:

  • знижувати у дітей температуру тіла потрібно при позначці 38 °С, у дорослих — 38,5 °С;
  • для зниження високої температури тіла слід використовувати парацетамол або ібупрофен, вживати ацетилсаліцилову кислоту небезпечно. Обовʼязково слід дотримуватися інструкції;
  • після прийому препаратів температура тіла не має знижуватися одразу до 36,6 °С. Зниження навіть на кілька десятих градуса означає, що ліки працюють;
  • якщо температура тіла не знижується або зростає, це може вказувати на недостатнє споживання рідини або неправильно розраховану дозу ліків;
  • аби температура тіла почала знижуватися, потрібно забезпечити тілу фізичне охолодження — зняти зайвий одяг. Можна також обтертися водою, на кілька десятих градуса прохолоднішою за температуру тіла;
  • загортатися у ковдру, щоб «перепітніти», небезпечно;
  • також не можна натирати дорослих/дітей алкоголем/оцтом. Такі методи можуть спричинити інтоксикацію.

У МОЗ нагадують, що висока температура тіла сама по собі не є приводом викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Однак якщо на тлі лихоманки є задишка, висип на шкірі, кровохаркання, синюшний відтінок шкіри, блювання та діарея, біль у грудях, зниження артеріального тиску, сповільнений пульс, аритмія, порушення свідомості, судоми — варто звертатися по допомогу за номером 103.

За матеріалами moz.gov.ua,
www.phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті