Держлікслужба у Тернопільській обл. підсумовує діяльність за 2023 р.

07 Лютого 2024 9:21 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) у Тернопільській обл. звітує про результати своєї діяльності за 2023 р.

У зв’язку із запровадженням мораторію на перевірки заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду не проводилися.

Забезпечено в установленому законодавством порядку 1 відбір зразків лікарських засобів для здійснення державного контролю їх якості за дорученням центрального апарату Держлікслужби із числа архівних контрольних зразків відділу контролю якості ТОВ «Тернофарм».

Опрацьовано 180 рішень розпоряджень центрального апарату Держлікслужби про заборону (зупинення) виробництва, реалізації (торгівлі), зберігання та застосування лікарських засобів та 41 рішення про поновлення обігу заборонених лікарських засобів. Сформовано 104 інформаційні листи, які надіслано суб’єктам господарювання на адреси електронної пошти та розміщено на вебсторінці Держлікслужби у розділі «Повідомлення для СГД»/«Повідомлення про лікарські засоби, що знаходяться на державному контролі».

Проведено аналіз 18 зразків води очищеної та 4 зразків води для ін’єкцій за зверненнями уповноважених осіб господарюючих суб’єктів.

Відповідно до листа Держлікслужби від 23.02.2023 р. № 1696-001.1/002.0/17-23 здійснено переміщення з балансу Держлікслужби у Львівській обл. на баланс Держлікслужби у Тернопільській обл. високоефективного рідинного хроматографа з ультрафіолетовим детектором (Ultimate 3000).

Спеціалісти Держлікслужби у Тернопільській обл. залучалися до 5 перевірок, ініційованих Тернопільською обласною прокуратурою та Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Тернопільській обл.

Здійснено 61 перевірку перед видачею ліцензій на провадження господарської діяльності з виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Всього перевірено 61 місце провадження діяльності, з них 50 аптек, 11 аптечних пунктів.

У звітний період надійшло 3 звернення споживачів (користувачів) щодо обігу лікарських засобів та роботи аптечних закладів. Заяви розглянуто та надано роз’яснення у встановлені законодавством терміни.

9 суб’єктів господарювання надали інформацію про лікарські засоби, що не підлягають подальшому використанню та передані для утилізації або знешкодження до суб’єктів господарювання, які мають відповідні ліцензії на провадження господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами (34 213 упаковок, 536 серій).

1 суб’єкт господарювання надав інформацію щодо знищення наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

Надано 5 роз’яснень правоохоронним органам, суб’єктам господарювання з питань обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Також Держлікслужбою у Тернопільській обл. організовано семінар «Медичні вироби, що потрібно знати суб’єктам господарювання» для суб’єктів господарювання, що провадять господарську діяльність з реалізації та застосування за призначенням медичних виробів.

Організовано семінар «Доступність осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень аптечних закладів відповідно до державних будівельних норм, правил і стандартів» для керівників суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Спеціалісти відомства взяли участь у щорічному конгресі «Аптеки світу 2023».

Окрім цього, щотижнево здійснювався моніторинг наявності препаратів інсуліну в аптечних закладах області. Щомісячно надавалася інформація щодо рівня цін на лікарські засоби за узгодженим переліком від суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Організовано внесення даних щодо режиму роботи аптечних закладів області в інформаційну систему, створену Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством цифрової трансформації України та центральним апаратом Держлікслужби для забезпечення населення актуальною інформацією щодо доступності аптечних закладів під час воєнного стану.

У 2023 р. було сформовано Перелік населених пунктів Тернопільської обл., у яких відсутні аптечні заклади.

За матеріалами www.dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті