На Черкащині запрацює перший мобільний аптечний пункт

06 Лютого 2024 4:56 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) повідомляє про те, що Черкаським обласним комунальним підприємством «Фармація» було внесено відомості до ліцензійного реєстру про мобільний аптечний пункт як про автомобільний транспортний засіб, що використовуватиметься ліцензіатом для провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі ліками за маршрутами, затвердженими ліцензіатом, — Мобільний аптечний пункт № 2 аптеки № 202.

Варто зазначити, що Черкаська — друга область в Україні, яка запровадила цей проєкт. Першою була Харківська обл.

Як зазначається у повідомленні, Черкаським обласним комунальним підприємством «Фармація» подані Держлікслужбі та органу місцевого самоврядування повідомлення про маршрути мобільного аптечного пункту, які містять інформацію про:

  • пункти відправлення та кінцеві пункти призначення, в тому числі пункти завантаження/розвантаження;
  • місце стоянки транспортного засобу.

Визначено асортимент лікарських засобів, які можна буде придбати у мобільному аптечному пункті. У мобільних аптечних пунктах будуть відпускатися як безрецептурні, так і рецептурні ліки. Усі рецептурні препарати відпускатимуться за паперовими та електронними рецептами.

Також у мобільному аптечному пункті відпускатимуть ліки, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки»:

  • для лікування серцево-судинних хвороб;
  • для профілактики інсультів та інфарктів;
  • проти нецукрового та цукрового діабету;
  • для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів;
  • для лікування розладів психіки, поведінки, епілепсії тощо;
  • інсуліни та медичні вироби.

Директорка обласного підприємства «Фармація» Валентина Ніколенко наголосила, що у більш ніж половині сіл області немає аптечних пунктів. Людям доводиться їздити в центр громади або й до найближчого міста. Це незручно, а дехто взагалі не має можливості. Тому було вирішено запровадити такий проєкт і доставити ліки в села громади, де немає аптек.

Наразі вже розроблено 8 маршрутів. Перший виїзд мобільного аптечного пункту заплановано на 8 лютого 2024 р. у Мошнівській громаді (Тубільці — Первомайське — Хрещатик — Березняки — Шелепухи — Кумейки), далі на Золотоніщину. «Ми співпрацюємо з медичними закладами, керівництвом громад, аби максимально розповсюдити інформацію і люди могли скористатися послугами мініаптеки», — додала В. Ніколенко.

За матеріалами та фото dls.gov.ua,
facebook.com/oblradack

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Олена 08.02.2024 11:15
Гарна справа. Але хочу нагадати, що аптек немає не тільки у селах. В Черкасах теж аптеки тільки в центрі. Наприклад у мкр. Дахнівський, аптеки теж немає. Щоб купити ліки треба їхати , як мінімум в район обласної лікарні.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті