У Харківській обл. запрацював перший в Україні мобільний аптечний пункт

18 Січня 2024 3:18 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що в Харківській обл. запрацював перший в Україні мобільний аптечний пункт. Зазначається, що маршрут транспортних засобів, які будуть доставляти ліки у сільській місцевості, де немає аптечних пунктів, налічує 80 населених пунктів.

Пацієнти отримуватимуть інформацію щодо прибуття мобільного аптечного пункту від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.

Із запуском мобільного аптечного пункту жителі 80 населених пунктів Харківської обл. зможуть отримати необхідні їм для лікування препарати, в тому числі і за державною програмою «Доступні ліки», тобто безоплатно або з невеликою доплатою.

Міністр охорони здоров’я України, який проінспектував роботу мобільного аптечного пункту, висловив сподівання, що суб’єкти аптечного ринку долучаться до цієї ініціативи і відкриватимуть мобільні аптечні пункти в різних областях України.

У Ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) прописані чіткі вимоги до створення мобільних аптечних пунктів. Зокрема, автомобіль повинен містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата (аптеки, аптечної мережі чи інших субʼєктів, що мають відповідні ліцензії). У транспортному засобі мають бути касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря.

Однак в таких аптечних пунктах заборонено продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Наголошується, що проєкт мобільних аптечних пунктів має розв’язати питання доступності лікарських засобів у сільській місцевості, а також на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій.

За матеріалами t.me/mozofficial

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Руслан 19.01.2024 11:58
Ура! Це велика перемога. Нарешті ліки прирівняли до білизни, одягу, пральних порошків ,цвяхів та інших товарів, які підприємливі громадяни розвозять по селах з метою реалізації. Створили конкуренцію Укрпошті! А, Аптеки та Аптечні пункти, можливість реалізації ліків працівниками АЗПСМ та ФАПів то таке, то другорядне. Не на часі.
Віктор 19.01.2024 2:13
Руслан Ви не розумієте, то інше!!! "Мобільний аптечний пукт" великим мережам вигідніше просто катати туди сюдю як солодку вату. давайте тільке не будемо згадувати про умови зберігання ліків.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті