Держлікслужба у Рівненській обл. звітує про результати роботи протягом 2023 р.

07 Лютого 2024 5:24 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) у Рівненській обл. підбила підсумки своєї діяльності за 2023 р. Зокрема, у зв’язку з мораторієм на перевірки відомством не проводилися планові та позапланові перевірки державного нагляду (контролю) та державного ринкового нагляду.

Водночас протягом 2023 р. на підставі доручень центрального апарату Держлікслужби здійснено 59 перевірок наявності матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу, необхідних для провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами в аптечних закладах, які подали заяви на отримання ліцензій. У 53 випадках ухвалено рішення про видачу ліцензії або про внесення відомостей до Ліцензійного реєстру, в тому числі 9 аптечних закладів відкрито в сільській місцевості.

Також здійснено 11 позапланових перевірок додержання суб’єктами господарювання вимог законодавства щодо якості лікарських засобів за зверненням фізичних осіб — в 11 аптеках та 1 аптечному пункті. У ході перевірок у 8 випадках проведено відбір зразків лікарських засобів та направлено для проведення лабораторних досліджень. Усі зразки відповідали вимогам методів контролю якості за перевіреними показниками. У 3 випадках відбір зразків не проводився у зв’язку з відсутністю їх в аптечних закладах на момент перевірки.

8 разів фахівці Держлікслужби у Рівненській обл. залучалися в якості спеціалістів до перевірок, що проводилися органами прокуратури в закладах та установах пенітенціарної системи. Відповідні матеріали за результатами перевірок скеровані до органів прокуратури для ухвалення відповідних рішень.

Лабораторія з контролю якості лікарських засобів та медичної продукції у червні 2023 р. після зміни місця розташування відновила роботу у новому приміщенні та отримала свідоцтво про атестацію на право проведення контролю якості лікарських засобів відповідно до заявленої галузі атестації. За 2023 р. в лабораторії проведено дослідження 55 зразків лікарських засобів.

Держлікслужбою у Рівненській обл. проводилася інформаційно-роз’яснювальна робота щодо недопущення порушень законодавства суб’єктами господарювання. Підготовлено роз’яснення стосовно:

  • внесення змін до нормативних документів щодо знищення лікарських засобів;
  • вимог до маркування лікарських засобів;
  • виконання розпоряджень Держлікслужби;
  • подання повідомлень про побічні дії;
  • набрання чинності змінами до Ліцензійних умов та необхідності реєстрації аптек в електронній системі охорони здоров’я;
  • рецептурного відпуску лікарських засобів;
  • забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень аптечних закладів;
  • діяльності мобільних аптечних пунктів;
  • необхідності анулювання ліцензії у разі припинення діяльності;
  • зміни у документах при перейменуванні населених пунктів, районів, вулиць;
  • особливостей подання документів до Держлікслужби тощо.

У міру надходження від центрального апарату Держлікслужби інформації на електронні адреси суб’єктів господарювання невідкладно надсилаються розпорядження щодо заборони та листи про поновлення обігу лікарських засобів. Завдяки роботі Держлікслужби у Рівненській обл. спільно з уповноваженими особами суб’єктів господарювання до споживачів не потрапили (повернуто постачальникам або знищено) неякісні та протерміновані лікарські засоби загальною кількістю 56 636 упаковок, вартість яких становила понад 1,171 млн грн.

Протягом 2023 р. в межах контролю за рецептурним відпуском антибактеріальних лікарських засобів проводилися моніторингові відвідування аптечних закладів Рівненської обл. (проведено 574 таких відвідування). Щомісячно проводився збір інформації від суб’єктів господарювання стосовно рівня цін на лікарські засоби. Щотижнево проводився збір інформації щодо наявності інсулінів в аптечних закладах області. Узагальнена інформація направлялася до центрального апарату Держлікслужби та з метою інформування населення розміщується на вебсайті та Facebook-сторінці відомства.

За матеріалами www.dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті