Реімбурсація ліків та медичних виробів на час воєнного стану: розроблено проєкт змін

9 лютого на сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проєкт постанови КМУ, яким пропонується внести зміни до урядових постанов:

  • від 27.02.2019 р. № 136 «Деякі питання щодо договорів про реімбурсацію»;
  • від 28 липня 2021 р. № 854 «Деякі питання реімбурсації лікарських засобів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення».

Так, уточнюється, що дозвіл не вносити інформацію в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ) для аптечних закладів та/або їх структурних підрозділів, які розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих рф, перелік яких затверджено Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (далі — Перелік територій), поширюється виключно за місцем розташування структурних підрозділів на вказаних територіях.

Також пропонується скасувати в аптек, розташованих на вищезазначених територіях, можливість отримання відшкодування вартості медичних виробів, які підлягають реімбурсації, на підставі зведених звітів про відпущені за паперовими рецептами медичні вироби. Водночас можливість отримання відшкодування вартості лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, на підставі таких звітів залишається, але виключно за місцем розташування структурних підрозділів на вказаних територіях.

При цьому проєктом передбачено, що все вищезазначене буде застосовуватися лише після набуття чинності положеннями проєкту постанови в разі її ухвалення, незважаючи на те, що можливість отримати відшкодування вартості препаратів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, на підставі зведених звітів про відпущені за паперовими рецептами ліки та медичні вироби, наразі передбачена постановою № 136.

Теж саме й стосується положень про дозвіл на виписування паперових рецептів на медичні вироби та лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, у разі відсутності технічної можливості виписування електронних рецептів. Це положення планується почати застосовувати лише в разі ухвалення проєкту постанови, незважаючи на те, що така можливість вже передбачена постановою № 854.

Погашення паперових рецептів пропонується здійснювати:

  • для всіх лікарських засобів та/або медичних виробів, які підлягають реімбурсації, — аптечними закладами, які розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих рф, що включені в Перелік таких територій;
  • для наркотичних (психотропних) лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, — аптечними закладами, які розташовані на територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або тимчасово окупованих рф, які включені до Переліку територій.

Згідно з проєктом, Національній службі здоров’я України (НСЗУ) пропонується дозволити з 1 січня 2024 р. укладати договори про реімбурсацію із суб’єктами господарювання на довгостроковий період (більше одного року). Виконання умов таких договорів здійснюватиметься лише після набрання чинності Порядком реалізації програми медичних гарантій на відповідний рік, в якому встановлюється перелік лікарських засобів та медичних виробів (міжнародні непатентовані назви та форми випуску), які підлягають реімбурсації у відповідний період.

Проєктом уточнюється, що аптечні заклади, які уклали договір реімбурсації, повинні будуть забезпечити наявність лікарського засобу для лікування осіб у посттрансплантаційний період мінімум по одній одиниці кожної форми протягом доби з дати отримання звернення пацієнта.

Окрім цього, пропонується уточнити, що референтні ціни на лікарські засоби та медичні вироби, які підлягатимуть реімбурсації, визначатимуться на основі інформації про зареєстровані ціни, отриманої з офіційних джерел, у тому числі офіційних вебсайтів уповноважених державних органів референтних країн станом саме на перший робочий день грудня та перший робочий день липня.

Проєктом передбачається змінити й строки оновлення переліків граничних оптово-відпускних цін: на лікарські засоби та на медичні вироби. Так, замість першого робочого дня січня та липня ці переліки пропонується затверджувати не пізніше п’ятого робочого дня січня та липня.

Також пропонується змінити і строки формування переліку лікарських засобів та переліку медичних виробів, які підлягають реімбурсації.

Так, якщо наразі заявникам надається для подання НСЗУ пакета документів 7 робочих днів з дня опублікування НСЗУ оголошення про формування переліків, то проєктом пропонується надати 10 робочих днів на ці дії.

Крім цього, замість 5 робочих днів передбачається надавати 7 робочих днів для:

  • розгляду НСЗУ отриманих від заявників документів та публікації попередніх результатів щодо включення лікарських засобів та медичних виробів до відповідних переліків ліків та медичних виробів, які підлягають реімбурсації;
  • звернень заявників щодо виявлених технічних помилок у цих попередніх результатах та щодо зниження оптово-відпускної ціни лікарського засобу та/або комбінованого лікарського засобу, крім препаратів інсуліну, та/або медичного виробу, що підлягає реімбурсації без доплати, з аналогічною міжнародною непатентованою назвою та формою випуску (для комбінованих лікарських засобів — формою випуску або первинною упаковкою), назвою медичного виробу;
  • розгляду НСЗУ поданих заявниками документів та подання до МОЗ пропозиції щодо включення торговельних назв лікарських засобів до переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, та назв медичних виробів до переліку медичних виробів, які підлягають реімбурсації.

Проєктом передбачається дозволити оновлення переліку медичних виробів, які підлягають реімбурсації, у разі внесення змін до декларації про відповідність чи до сертифіката відповідності медичного виробу.

Про такі зміни заявник подаватиме до НСЗУ в електронній формі заяву в довільній формі з обґрунтуванням необхідності внесення змін до відповідного переліку та копії декларації про відповідність та сертифіката відповідності медичного виробу.

Проєктом уточнюється, що реалізація аптечними закладами медичних виробів, які включені до переліку медичних виробів, які підлягають реімбурсації, дозволяється лише повними споживчими упаковками.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті