Моніторинг цін на ліки з програми реімбурсації: звітує Херсонщина

12 Лютого 2024 5:23 Поділитися

Головне управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) в Херсонській обл. продовжує проводити моніторинг застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін на ліки, які беруть участь в програмі реімбурсації «Доступні ліки».

Зокрема, аналізуються розміри граничних оптово-відпускних, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розміри застосованих оптово-відпускних та торговельних (роздрібних) надбавок на ліки, які увійшли до програми реімбурсації.

За січень 2024 р. опрацьовано інформацію від 29 аптечних закладів, проаналізовано понад 3,161 тис. цін на ліки щодо дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення. За результатами проведеної роботи порушень державної дисципліни цін не встановлено.

Разом з тим Держпродспоживслужба в Херсонській обл. нагадує: постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби» встановлені обмежувальні торговельні (роздрібні) надбавки:

  • на ліки (крім препаратів інсуліну), вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків;
  • на препарати інсуліну, вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 10%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

За недотримання процедури формування, встановлення та застосування роздрібних цін на ліки, вартість яких підлягає реімбурсації, передбачені адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 Закону України «Про ціни й ціноутворення».

За матеріалами dpss.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті