Які ліки можна придбати за е-рецептом, а які за паперовим? Роз’яснює МОЗ

13 Лютого 2024 11:03 Поділитися

Електронний рецепт (е-рецепт) — нині один із найпоширеніших українських цифрових інструментів для пацієнтів. На сьогодні лікарі виписали майже 70 млн е-рецептів, з них 1,8 млн — на рецептурні ліки, які пацієнт купує власним коштом.

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, на які групи ліків поширюється е-рецепт, та у яких випадках ліки можна придбати за паперовим рецептом.

Коли ж ліки призначаються за е-рецептом?

Сьогодні е-рецепт поширюється на:

  • усі рецептурні лікарські засоби (за винятком індивідуального виготовлення в умовах аптеки), які пацієнт купує власним коштом;
  • наркотичні (психотропні) лікарські засоби за всіма джерелами фінансування;
  • лікарські засоби та медичні вироби в межах програми реімбурсації.

Чи можна придбати рецептурні ліки за власний кошт за паперовим рецептом?

Так, на перехідний період пацієнт може на власний розсуд обрати паперовий або електронний вид рецепта для отримання рецептурних ліків в аптеці за власний кошт.

Окрім цього, відпуск рецептурних ліків за паперовим рецептурним бланком можливий у разі:

  • призначення за індивідуальними прописами лікарів, які готуються в аптеці;
  • якщо у лікаря немає технічної можливості сформувати е-рецепт в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ);
  • призначення препаратів на територіях, де тривають активні бойові дії.

Чи можна придбати наркотичні ліки за паперовим рецептом?

З жовтня 2023 р. призначення та відпуск наркотичних (психотропних) ліків здійснюється виключно на підставі е-рецепта. Існують певні винятки, коли все ж за паперовим рецептом можна призначити цю групу ліків. Серед них – виписування рецепта для індивідуального виготовлення ліків в аптеці, у разі технічного збою в роботі центральної бази даних ЕСОЗ, що зафіксований адміністратором ЕСОЗ, та у випадку призначення препаратів на територіях, де тривають активні бойові дії за відсутності технічної можливості (відсутність світла, зв’язку тощо). Це вичерпний перелік умов, коли можна призначити та відпустити наркотичні (психотропні) ліки за паперовим рецептом.

У яких випадках можна придбати «Доступні ліки» за паперовим рецептом?

Призначення та відпуск ліків за програмами реімбурсації, як і раніше, здійснюється за е-рецептом. Виняток діє лише для тимчасово окупованих територій і територій, де ведуться активні бойові дії.

«Застосування рецептурних лікарських засобів має бути виключно за рецептом лікаря! Застосування рецептурних ліків без призначення та нагляду лікаря може мати серйозні наслідки для життя та здоров’я людини. Призначення рецептурних ліків — справа лікаря», — наголошують у МОЗ.

Також нагадаємо: минулого року було удосконалено можливість виписати е-рецепт на ліки дистанційно, а також змінено термін дії е-рецепта для деяких груп ліків.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті