Ризик хвороби Альцгеймера знизив лише один з інгібіторів ФДЕ-5

14 Лютого 2024 10:11 Поділитися

Важливі результати дослідження, опубліковані в журналі «Neurology», показують, що ліки від еректильної дисфункції, такі як силденафіл, також можуть знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера у чоловіків (Yasar S. et al., 2024). Дослідники проаналізували медичні карти майже 270 тис. осіб.

Перепрофілювання інгібіторів фосфодіестерази 5-го типу (ФДЕ-5) як ліків для зниження ризику хвороби Альцгеймера раніше виявилося перспективним на основі досліджень на тваринах. Однак докази на людях залишаються непереконливими. Тому щоб оцінити зв’язок між початком застосування ФДЕ-5 (порівняно з невикористанням) і ризиком розвитку хвороби Альцгеймера у чоловіків з еректильною дисфункцією, було проведене когортне дослідження.

У дослідженні взяли участь 269 725 чоловіків середнього віку 58,5 року, у яких вперше діагностували еректильну дисфункцію протягом середнього періоду спостереження 5,1 року. За цей період хворобу Альцгеймера діагностували у 1119 осіб. Ризик цієї патології знизився в осіб, які отримали >20 призначень: коефіцієнт ризику (КР) 0,56; 95% довірчий інтервал (ДІ) 0,43–0,73 для тих, хто отримав 21–50 призначень, і КР 0,65; 95% ДІ 0,49–0,87 — для тих, хто отримав >50 призначень. Аналіз чутливості з 1-річним періодом затримки підтвердив первинні висновки. При цьому ризик хвороби Альцгеймера знизився в осіб, які приймали силденафіл, але не тадалафіл чи варденафіл.

Так, інший інгібітор ФДЕ-5, тадалафіл, покращує церебральний кровотік, когнітивні функції та нейрозапалення у чоловіків з еректильною дисфункцією згідно із клінічними даними. Проте нещодавнє дослідження, яке завершилося у 2018 р., виявило лише незначне збільшення церебрального кровотоку після одноразового застосування тадалафілу (Pauls M.M.H. et al., 2022).

Дані фармакокінетичних досліджень свідчать, що інгібітори ФДЕ-5 силденафіл та тадалафіл проникають через гематоенцефалічний бар’єр, при цьому силденафіл демонструє вищу проникність (García-Barroso C. et al., 2013; Gómez-Vallejo V. et al., 2016). Отже, доступність цих препаратів у центральній нервовій системі, де вони можуть реалізувати інгібуючу дію на експресію ФДЕ-5 у клітинах головного мозку, може вказувати на механізм, який сприяє певному рівню нейропротекції.

За матеріалами www.neurology.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті