Виконання договорів на закупівлю медичних виробів МЗУ під сумнівом через відсутність консолідованої позиції регулятора — Асоціація AMOMD®

14 Лютого 2024 5:10 Поділитися

Асоціація «Оператори ринку медичних виробів»® AMOMD® (далі — Асоціація) звертає увагу, що згідно з пунктом 38¹ підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, звільняються від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) операції, що фактично здійснюються ДП «Медичні закупівлі України» (МЗУ) як особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я. Мова йде про операції з ввезення, постачання, безоплатного постачання (передачі) лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються за кошти державного бюджету. Зазначена вище норма діяла тимчасово та не була пролонгована на 2024 р. і втратила чинність 31.12.2023 р.

Так, у зв’язку зі зміною податкового законодавства, описаного вище, на адресу Асоціації надійшли звернення від членів Асоціації — операторів ринку медичних виробів, які уклали договори з МЗУ про закупівлю медичних виробів, постачання яких за цими договорами передбачено протягом 2023–2024 рр. У зверненні оператори ринку просять вжити заходів реагування та звернутися до Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України для організації комунікації зазначених міністерств та постачальників МЗУ задля врегулювання вказаного питання на засадах збереження інтересів сторін за цими договорами закупівлі та унеможливити їх розірвання.

Відповідно до договірних зобов’язань оплата за продукцію звільняється від оподаткування ПДВ, оскільки на таку операцію розповсюджується податкова пільга, встановлена пунктом 381 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Втім з урахуванням змін у системі оподаткування операцій, що фактично здійснюються МЗУ, з метою розв’язання питання по суті та виконання умов договорів з 1 січня 2024 р., операторами ринку було запропоновано механізм врегулювання проблемної ситуації.

Так, було ініційовано укладення додаткової угоди до чинних договорів про закупівлю стосовно зміни ціни договору у зв’язку зі зміною умов щодо надання пільг з оподаткування і зборів пропорційно до змін таких пільг з оподаткування. При цьому пільги стосуються виключно тієї частини продукції, яка за договорами повинна бути поставлена після 31.12.2023 р.

Також було оприлюднено рішення 19.12.2023 р. № 30-2 та висновок Рахункової палати України (РПУ) про результати аудиту ефективності планування та результативності контролю за повнотою нарахування і своєчасністю надходжень ПДВ за операціями з постачання/ввезення на митну територію України лікарських засобів і медичних виробів.

Враховуючи закінчення пільгового режиму оподаткування та позицію РПУ, запропонована операторами ринку ініціатива мала на меті не лише правомірно розподілити податкове навантаження внаслідок змін пільг оподаткування ПДВ між сторонами договорів на закупівлю, але й суттєво знизити фіскальні ризики щодо правовірності нарахування податків у податкових перевірках.

Натомість, як свідчать сигнали від членів Асоціації, така ініціатива була грубо проігнорована з боку МЗУ, а відповідь відсутня й досі.

Варто також зазначити, що з метою врегулювання ситуації 30 січня 2024 р. МЗУ проведено робочу зустріч, на яку було запрошено ряд операторів ринку для врегулювання ситуації, що склалася через зміну податкового законодавства.

На жаль, Асоціація не була запрошена на цю зустріч. Втім нам стало відомо, що на цій зустрічі позиція МЗУ полягає в тому, що у підприємства відсутні достатні одноосібні повноваження змінювати умови договорів (із врахуванням зміни в податковому законодавстві) без відповідних погоджень з профільними міністерствами. Адже це потенційно призведе або до зменшення обсягів постачання або до підвищення ціни договору (з урахуванням ПДВ).

Крім того, відповідно до листа МЗУ від 11.01.2024 р. № 05/165-01/2024 МЗУ наполягає на виконанні умов договору з постачання продукції без ПДВ. Тим самим перекладаючи фіскальне навантаження та, власне, відповідальність за дотримання податкового законодавства на плечі постачальника — оператора ринку. Своєю чергою, така позиція категорично не може бути підтримана операторами ринку з огляду на економічну недоцільність та необґрунтованість.

З метою уникнення масового явища розірвання раніше укладених договорів з одного боку і дотримання економічних інтересів між сторонами договорів шляхом справедливого розподілу податкового навантаження, Асоціація вже звернулася до ключових стейкхолдерів із закликом:

  • про невідкладну консолідацію зусиль на міжвідомчому рівні та
  • ухвалення спільного обґрунтованого з правової точки зору управлінського рішення для розв’язання проблемного питання.

Пресслужба Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» AMOMD®

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті