В Україні створюватимуть хаби зі стратегічним запасом ліків

15 Лютого 2024 12:27 Поділитися

Це питання обговорювалося під час аналітичного форуму «Фармапогляд–2024», який наразі проходить у Києві.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що держава планує врегулювати питання стратегічного запасу лікарських засобів, аби уникнути можливого дефіциту, адже на початку повномасштабного вторгнення рф до України ракетою було знищено склад одного із дистриб’юторів препаратів, після чого впродовж 3 міс був відчутний дефіцит ліків.

Сергій Дубров, перший заступник міністра охорони здоров’я України, додав, що в країні, в якій йде війна, обов’язково потрібно створювати такі хаби з ліками. Крім того, у країнах Європейського Союзу теж розглядається можливість створення хабів стратегічного запасу препаратів.

У зв’язку з цим тривають перемовини щодо можливості залучення українських дистриб’юторів до створення не лише українського стратегічного запасу лікарських засобів, але й в європейських країнах також.

Для покращення доступності до препаратів для населення надано можливість аптечним закладам створювати мобільні аптечні пункти (МАП) у місцевостях, де відсутні стаціонарні аптеки. МАП уже працюють на Харківщині та Черкащині. Наразі йдуть перемовини з керівництвом ще 5 областей щодо запуску на їх території таких МАП.

Окрім цього, запускатиметься проєкт з доставки ліків АТ «Укрпошта», зокрема й препаратів за програмою «Доступні ліки». Станом на сьогодні пошта гарантує доставку посилок протягом 3 днів, але з часом гарантуватиметься доставка лікарських засобів тривалістю до 1 доби.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті