Підсумки діяльності Держлікслужби в Полтавській обл. за 2023 р.

16 Лютого 2024 4:37 Поділитися

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) у Полтавській обл. звітує про свою діяльність за 2023 р.

На час воєнного стану планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду заборонено, але на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах, позапланові заходи можуть проводитися.

У зв’язку з цим протягом 2023 р. позапланово на виконання доручень центрального апарату Держлікслужби перевірено 3 ліцензіати фармацевтичної практики за 3 місцями провадження діяльності стосовно дотримання ними вимог законодавства щодо якості лікарських засобів.

За результатами позапланових заходів:

  • видано 3 приписи про усунення порушень суб’єктами господарювання;
  • складено 1 адміністративну постанову на суму 170,00 грн.

Також правоохоронними органами залучено спеціалістів Держлікслужби в Полтавській обл. до 10 перевірок.

Також у 2023 р. за результатами аналізу звітів суб’єкта господарювання щодо вхідного контролю ввезених субстанцій — виробником АТ «Лубнифарм» проаналізовано 58 серій ввезених субстанцій.

Протягом 2023 р. направлено суб’єктам господарювання:

  • 129 повідомлень про заборону (зупинення) виробництва, реалізації (торгівлі), зберігання, застосування препаратів, що не відповідають вимогам законодавства, та рішень про поновлення обігу серій лікарських засобів, щодо яких були встановлені заходи тимчасової заборони;
  • 78 повідомлень з узагальненою інформацією щодо можливості реалізації препаратів з незначними відхиленнями, що не можуть спричинити значної шкоди для здоров’я людини;
  • 76 повідомлень з наказами Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України щодо реєстрації та перереєстрації лікарських засобів.

За 2023 р. опрацьовано та направлено до центрального апарату Держлікслужби 8241 повідомлення, що надійшли від суб’єктів господарювання стосовно неякісних, термін придатності яких минув, невикористаних залишків підконтрольних лікарських засобів та пошкоджених у процесі роботи препаратів, що становить у загальній кількості 848579,036 упаковки, з них:

  • 791 повідомлення щодо виконання розпоряджень Держлікслужби та вилучено 23639,573 упаковки;
  • 116 повідомлень про лікарські засоби, термін придатності яких минув, та вилучено 16528,874 упаковки;
  • 23 повідомлення про знищення невикористаних залишків підконтрольних лікарських засобів та вилучено 6,589 упаковки;
  • 7309 повідомлень про препарати, що стали непридатними під час роботи аптечного закладу, та вилучено 808 368 упаковок;
  • 2 повідомлення про виявлення уповноваженими особами аптечних закладів неякісних лікарських засобів при проведенні вхідного контролю та вилучено 36 упаковок.

Стосовно утилізації ліків, то у 2023 р. Держлікслужбою в Полтавській обл. здійснено контроль за виконанням правил утилізації та знищення неякісних лікарських засобів, а саме знищено/утилізовано 18632,54 упаковки, що становить 1031,76 кг.

Також:

  • здійснено відбір 4 найменувань препаратів за дорученнями центрального апарату Держлікслужби та направлено на лабораторні дослідження до уповноважених лабораторій;
  • погоджено 1 Перелік внутрішньоаптечної заготовки, що виготовляє (виробляє) аптека, який містить 2 найменування;
  • здійснено 112 перевірок наявності матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу, необхідних для провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, за дорученнями центрального апарату Держлікслужби.

Держлікслужбою в Полтавській обл. у 2023 р. організовано та проведено 4 навчальних онлайн-семінари з використанням програми Zoom для осіб, відповідальних за закупівлю та прийом медичних виробів у лікувально-профілактичних закладах, за темою «Вимоги до маркування та супровідних документів до медичних виробів», взяло участь 85 лікувально-профілактичних закладів.

Щомісячно надавалася інформація щодо рівня цін на препарати за узгодженим переліком від суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

За матеріалами www.dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті