Затверджено Порядок нотифікації інформації про косметичну продукцію

Наказом Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України від 18.12.2023 р. № 2147 затверджено Порядок нотифікації (надання) інформації про косметичну продукцію (далі — Порядок нотифікації). Документ розроблено на виконання Технічного регламенту на косметичну продукцію (далі — Технічний регламент), який затверджено постановою Кабінету міністрів України (КМУ) від 20 січня 2021 р. № 65.

Порядок нотифікації набирає чинності, як і Технічний регламент — 3 серпня 2024 р. Цей порядок визначає механізм нотифікації (надання) інформації про косметичну продукцію і процедуру формування та ведення Системи електронної нотифікації (надання) інформації про косметичну продукцію (далі — Система).

Порядком нотифікації встановлено, що власником Системи виступає МОЗ України, а адміністратором — ДП «Електронне здоров’я».

Користувачами ж Системи є:

керівники та уповноважені працівники відповідальних осіб;

користувачі, що користуються Системою в порядку доступу, встановленому МОЗ України (далі — користувачі, що користуються Системою в порядку доступу):

  • керівник та уповноважені працівники органу державного ринкового нагляду;
  • керівник та уповноважені працівники визначених власником Системи державних організацій, які здійснюють токсикологічний контроль щодо косметичної продукції;
  • уповноважені працівники власника Системи.

Згідно з Порядком нотифікації керівник або уповноважений працівник відповідальної особи має нотифікувати (надати) інформацію про косметичний продукт залежно від того, чи є косметичний продукт однокомпонентним або мультикомпонентним.

Наприклад, для однокомпонентного косметичного продукту, зокрема, потрібно нотифікувати такі дані:

  • категорія косметичної продукції, до якої належить косметичний продукт;
  • найменування (назва) косметичного продукту. При цьому найменування (назва) косметичного продукту повинно включати торговельну марку/бренд, лінійку продукції та назву власне продукту, як вони вказані на маркуванні, а також функцію (призначення) продукту, якщо вона не є частиною назви продукту, вказаної на маркуванні. Якщо косметичний продукт однієї відповідальної особи має кілька варіантів, відмінних виключно країною походження, інформація про кожен варіант має бути нотифікована як інформація про окремий продукт;
  • відповідальна особа і дані про неї — найменування, фактична адреса, номер/номери телефону, електронна адреса;
  • графічний файл маркування — для продукції зі статусом надання на ринку, відмінним від «планується до надання»;
  • фотографія зразка упаковки — за потреби, яку визначає на власний розсуд керівник або уповноважений працівник відповідальної особи;
  • фізична форма косметичного продукту;
  • назва рецептури, її рамка або власна рецептура та ін.

Після нотифікації інформації автоматично присвоюватиметься ідентифікатор косметичного продукту, який записуватиметься в дані про такий косметичний продукт. У разі нотифікації (надання) інформації про мультикомпонентний косметичний продукт автоматично присвоєний ідентифікатор кожного компонента записується в дані про такий косметичний продукт.

Під час нотифікації інформації як щодо однокомпонентного, так і мультикомпонентного косметичного продукту для нього обиратиметься тільки 1 категорія косметичної продукції 3-го рівня з наданого в Системі довідника категорій косметичної продукції.

Якщо ж однокомпонентний або компонент мультикомпонентного косметичного продукту має більш ніж 1 напрямок застосування, то варто обрати тільки одну категорію косметичної продукції 3-го рівня, виходячи з основної функції косметичного продукту або компонента.

Стосовно змін у внесену інформацію, то на це керівникам або уповноваженим працівникам відповідальної особи надається 10 робочих днів з моменту виявлення помилки в раніше внесених даних та не пізніше як за 30 робочих днів з дати, коли з продукцією відбулися фактичні зміни.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті