Країни Балтії створять робочу групу для покращення забезпечення критичними ліками

12 Березня 2024 11:55 Поділитися

8 березня у м. Рига (Латвія) відбулася тристороння зустріч міністрів охорони здоров’я Литви Арунаса Дулкаса (Arūnas Dulkys), Латвії — Хоссама Абу Мері (Hosama Abu Meri) та Естонії — Ріни Сікут (Riina Sikkut). Захід відбувся у рамках 18-ї конференції «Балтійський політичний діалог» (Baltic Policy Dialogue). Під час зустрічі обговорювалися можливості співпраці між країнами, зокрема, щодо підтримки України у сфері охорони здоров’я.

На фото: міністри охорони здоров’я Естонії Ріна Сікут (Riina Sikkut), Литви — Арунас Дулкас (Arūnas Dulkys), Латвії — Хоссама Абу Мері (Hosama Abu Meri), та Евут ван Гіннекен (Ewout van Ginneken), координатор Берлінського центру Європейської обсерваторії систем і політики охорони здоров’я.

Критичні ліки із врахуванням українського досвіду

Питання фармацевтичного забезпечення у країні, яка приймає форум, стоїть досить гостро. Так, на початку цього місяця галузеві організації у відкритому листі заявили, що 94% ліків на ринку Латвії імпортовані з інших країн. Відповідаючи на потреби часу, міністерство охорони здоров’я Латвії у співпраці з іншими галузевими організаціями розробило минулого року перелік критичних лікарських засобів, і зараз ведуться переговори з представниками галузі, включно з оптовиками, щоб краще забезпечити доступність цих ліків. Зазначено, що при оцінці потреби беруть до уваги досвід України.

Також повідомлено, що систему державного резерву ліків, яка успішно працює, створено кілька років тому в Естонії. При цьому необхідні запаси поділено на кілька складів, а держава співпрацює із приватними компаніями у їх забезпеченні. Окрім медикаментів, держава створює стратегічні резерви продовольства, палива та природного газу.

Під час пандемії COVID-19 у 2020–2021 рр. запаси критично важливих ліків в Естонії створювалися міністерством фінансів, але з осені 2021 р. ними керує спеціально створене державне підприємство (Eesti Varude Keskus — EVK). EVK почали зберігати ліки трохи більше року тому, і зараз в країні наявні 143 різні найменування безрецептурних і рецептурних препаратів. EVK також відповідає за інші стратегічно важливі поставки, включаючи ветеринарні ліки та вакцини, — із лютого 2024 р. Таким чином, Естонія є прикладом того, що це можна зробити і на місцевому рівні, і немає необхідності чекати на рішення на рівні ЄС.

Міністри домовилися налагодити тіснішу міжнаціональну співпрацю у предметній галузі шляхом створення робочої групи високого рівня з усіх країн Балтії.

Також під час зустрічі обговорювалися питання державної підтримки України, організації лікування та реабілітації громадян України, які постраждали внаслідок війни, а також надання психологічної допомоги та реабілітації, особливо дітям.

Трансформація первинної медико-санітарної допомоги

Головна тема цьогорічного «Балтійського діалогу» сформульована так: «Назустріч цифровій інтегрованій первинній медичній допомозі». Зазначено, що в основі трансформації лежить перехід від традиційної моделі, орієнтованої на епізодичне лікування, до цілісного та комплексного підходу.

За матеріалами medicine.lv; www.lsm.lv; tervis.postimees.ee; twitter.com/hans_kluge; www.zva.gov.lv; www.espa.ee

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті