Включення ліків до Нацпереліку без державної ОМТ: які чергові зміни пропонує МОЗ?

14 Березня 2024 2:40 Поділитися

13 березня МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проєкт наказу відомства, яким пропонується внести зміни до Порядку включення (виключення) лікарських засобів до (з) Національного переліку основних лікарських засобів (Нацперелік) та/або до (з) переліків лікарських засобів, що закуповуються за кошти державного бюджету для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, із застосуванням державної оцінки медичних технологій (ОМТ), затвердженого наказом МОЗ України від 04.01.2022 р. № 4.

Проєктом пропонується передбачити можливість включення ліків до Нацпереліку без проведення процедури державної ОМТ у разі наявності таких критеріїв:

  • доповнення Нацпереліку препаратами, які будуть попередньо включені до діючого Базового переліку основних лікарських засобів, рекомендованого ВООЗ;
  • такі ліки з аналогічною міжнародною непатентованою назвою (діючою речовиною) і формою випуску мають бути зареєстровані в Україні та вироблятися, згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів, 4 або більше різними виробниками.

Для включення ліків до Нацпереліку МОЗ України готуватиме відповідний проєкт акта Кабінету Міністрів України та подаватиме його на розгляд Уряду.

Варто зазначити: проєкт постанови із подібним текстом змін було оприлюднено для громадського обговорення на сайті відомства 22 лютого. Однак його відмінність від поточного проєкту полягає у нормативному акті, в який пропонується внести зміни.

У першій версії проєкту пропозиція внесення змін була до постанови КМУ від 23.12.2020 р. № 1300 «Про затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій». Поточний проєкт пропонує внести зміни щодо включення ліків до Нацпереліку без державної ОМТ вже до згаданого вище наказу № 4.

Термін обговорення проєкту наказу становить 30 календарних днів з моменту його оприлюднення.

Зауваження та пропозиції щодо проєкту наказу потрібно надсилати до Міністерства охорони здоров’я України в електронному вигляді на e-mail: [email protected]. Контактна особа: Олександр Володимирович Гріценко, заступник начальника Управління — начальник відділу з питань якості та доступності лікарських засобів, їх раціонального застосування Фармацевтичного управління, тел.: (044) 200-06-86.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті