FDA схвалено перший препарат для зменшення фіброзу при НАСГ

15 Березня 2024 11:47 Поділитися

Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) надало компанії «Madrigal Pharmaceuticals» дозвіл на маркетинг Rezdiffra (ресметиром) для лікування дорослих з нециротичним неалкогольним стеатогепатитом (НАСГ) із помірним або поширеним фіброзом (рисунок). Лікарський засіб слід використовувати разом з дієтою та фізичними вправами.

Рисунок. Схематичне зображення прогресування НАСГ від фіброзу до цирозу (Harrison S.A. et al., 2024)

        Відсутність фіброзу            F0            F1              F2             F3              F4               Цироз

«Раніше пацієнти з НАСГ, в яких також виявляли значущий фіброз, не отримували ліків, які могли б безпосередньо усунути пошкодження печінки, — зазначив Ніколай Ніколов (Nikolay Nikolov), виконуючий обов’язки директора відділу імунології та запалення в Центрі оцінки та дослідження ліків (Center for Drug Evaluation and Research) FDA. — Сьогоднішнє схвалення ресметирому вперше забезпечить варіант лікування цих пацієнтів на додаток до дієти та фізичних вправ».

У повідомленні FDA зазначено, що НАСГ часто асоціюється з іншими проблемами зі здоров’ям, такими як артеріальна гіпертензія і цукровий діабет ІІ типу. Ресметиром є частковим активатором рецептора тиреоїдних гормонів; їх активація в печінці зменшує накопичення жиру.

Безпека та ефективність ресметирому була оцінена на основі аналізу сурогатної кінцевої точки на 12-му місяці в 54-місячному рандомізованому подвійному сліпому плацебо-контрольованому дослідженні MAESTRO-NASH. Сурогатна кінцева точка вимірювала ступінь запалення та фіброзу, як зазначено у публікації «NEJM» (Harrison S.A. et al., 2024). Спонсор повинен провести дослідження після схвалення, що буде зроблено шляхом завершення вищевказаного дослідження, яке все ще триває. Щоб взяти у ньому участь, пацієнти мали зробити біопсію печінки. У дослідженні 888 суб’єктів було випадковим чином розподілено для отримання одного з наступного: плацебо (294 учасники); 80 мг ресметирому (298 пацієнтів); або 100 мг ресметиру (296 пацієнтів); один раз на добу на додаток до стандартного лікування НАСГ, яке включає консультації щодо здорового харчування та фізичних вправ.

Через 12 міс біопсія печінки показала, що більша частина учасників, які отримували ресметиром, досягла зникнення НАСГ або зменшення рубців на печінці порівняно з тими, хто отримував плацебо. Загалом 26–27% пацієнтів, які отримували 80 мг ресметирому, і 24–36% учасників, які отримували 100 мг препарату, відзначали покращення стану або відсутність погіршення фіброзу порівняно з 9–13% тих, хто отримував плацебо. Діапазон відповідей відображає різні показання патологів. Крім того, загалом у 23% осіб, які отримували 80 мг ресметиру, і 24–28% пацієнтів, які отримували 100 мг ресметирому, виявлено зменшення фіброзу та відсутність погіршення НАСГ порівняно з 13–15% пацієнтів, які приймали плацебо. Демонстрація цих змін у частки пацієнтів лише після 1 року лікування є помітною, оскільки хвороба зазвичай прогресує повільно, і у більшості пацієнтів потрібні роки або навіть десятиліття, щоб виявити прогресування.

Найбільш поширеними побічними ефектами ресметирому були діарея та нудота. Препарат постачається з певними попередженнями та застереженнями, такими як гепатотоксичність, і побічні ефекти, пов’язані з жовчним міхуром. Застосування ресметирому одночасно з деякими іншими препаратами, зокрема статинами для зниження рівня холестерину, може призвести до потенційно значущих лікарських взаємодій.

FDA схвалено ресметиром за прискореною процедурою на основі сурогатної проміжної клінічної кінцевої точки, яка з достатньою ймовірністю прогнозує клінічну користь. Препарат отримав позначення «проривна терапія» (Breakthrough Therapy), «швидке проходження» (Fast Track) і «пріоритетний розгляд» (Priority Review) за цим показанням.

За матеріалами www.fda.gov; www.madrigalpharma.com; www.nejm.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті