Інститути НАМН до початку 2025 р. мають увійти до єдиного медичного простору — Михайло Радуцький

15 Березня 2024 12:09 Поділитися

14 березня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет). У черговий раз обговорено питання включення інститутів Національної академії медичних наук (НАМН) України до єдиного медичного простору.

За словами Михайла Радуцького, голови Комітету, відповідно до вимог законодавства до 1 січня 2025 р. всі заклади академії мають перейти до фінансування через Національну службу здоров’я України (НСЗУ). Також голова Комітету нагадав, що НСЗУ виділено 10 працівників для того, щоб вони займалися цим складним питанням:

  • перетворенням інститутів на державні некомерційні підприємства (ДНП);
  • розробкою тарифів, коригувальних коефіцієнтів.

Але наразі готові до переходу до єдиного медичного простору 4 з 33 інститутів. Заклади НАМН системно не передають медичних даних до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), не розпочали перетворення на ДНП, не проводять навчання для працівників, як працювати з НСЗУ. Мінфін розробив план дій для інститутів академії, який 27 лютого затвердив Уряд. До 1 квітня є перелік заходів, які інститути мають реалізувати. На жаль, за майже рік нічого не змінилося.

Тому Комітетом ухвалено наступне рішення:

  • до 1 квітня цього року НАМН має розробити план заходів із входження інститутів до Програми медичних гарантій з відповідними фінансово-економічними розрахунками та обґрунтуваннями;
  • забезпечити внесення медичних даних до ЕСОЗ;
  • забезпечити навчання працівників.

Також ухвалено рішення звернутися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо проведення засідання з розгляду цього питання у зв’язку з неготовністю інститутів НАМН до входження у єдиний медичний простір до початку наступного року. У разі невиконання академією цих заходів — звернутися до перегляду видатків бюджету в поточному році щодо фінансування НАМН у частині надання медичних послуг.

Окрім того, у ході засідання розглянуті також наступні питання:

  1. Проєкт закону № 10345. Ним пропонується звільнити від податку на додану вартість (ПДВ) такі підакцизні товари, як паливо, транспортні засоби, що закуплені коштом грантів Глобального фонду і надалі будуть переобладнані в мобільні амбулаторії. Наразі підакцизні товари, що закуповуються Глобальним фондом, не звільнені від ПДВ.
  2. Питання забезпечення ліками пацієнтів з орфанними захворюваннями. Ухвалено рішення запланувати низку нарад, де напрацьовуватиметься розв’язання проблемних питань.
  3. Розглянуто підготовлену до другого читання порівняльну таблицю до проєкту закону № 10094 щодо посилення спроможності наглядових рад закладів охорони здоров’я та продовження спрощеного періоду реорганізації в ДНП.

Детальніше про рішення Комітету читайте згодом на шпальтах «Щотижневика АПТЕКА».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами facebook.com/radutskyy,
фото зі сторінки Комітету у Facebook

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті