Ринок демонструє різнонаправлену динаміку в першій половині березня

15 Березня 2024 5:00 Поділитися
Ринок продовжує зростання, демонструючи позитивні показники як у гривневому вираженні, так і в упаковках. При цьому знов фіксується прискорення темпів зростання. У січні та лютому 2024 р. обсяги аптечного продажу лікарських засобів у гривневому вираженні збільшилися на 22%, а рівень захворюваності продовжує знижуватися, втім віруси грипу продовжують циркулювати в регіонах. Також відмічається зростання частки препаратів групи R01 «Засоби, що застосовуються при захворюваннях порожнини носа». У цій публікації наведені показники розвитку ринку у 2024 р. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

З 5-го тиж намітилася тенденція до сповільнення темпів зростання обсягів аптечного продажу ліків, однак на 10-му тиж темпи зростання знов прискорилися. За підсумками 10-го тиж, темпи зростання обсягів аптечного продажу в грошовому вираженні становлять 19% порівняно з аналогічним періодом минулого року. У натуральному вираженні фіксується зростання на +4% (рис. 1). Також на 10-му тиж зафіксовано зростання і в абсолютних значеннях як у грошовому вираженні, так і в упаковках.

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 10-го тиж 2024 р.

Водночас поденна динаміка свідчить про те, що це прискорення темпів зростання може бути короткочасним і загалом тренд поступового сповільнення темпів зростання у грошовому вираженні продовжується. У натуральному вираженні також відмічається зменшення обсягів продажу. Загалом за період з 1 до 12 березня 2024 р. темпи зростання обсягів аптечного продажу в грошовому вираженні становлять +17% порівняно з аналогічним періодом 2023 р., а у натуральному — знаходяться на рівні показників минулого року (рис. 2).

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1.01 до 12.03.2024 р.

Динаміка аптечного продажу в розрізі АТС груп 2-го рівня останніми тижнями демонструє зростання частки назальних препаратів та зменшення споживання анальгетиків та препаратів для лікування застуди та грипу (рис. 3).

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)* у грошовому і натуральному вираженні з 1.01 до 12.03.2024 р.

Динаміка цін на топ-10 препаратів за обсягами аптечного продажу у 2024 р. свідчить, що на більшість лікарських засобів ціни помірно зростають порівняно із початком року. Загалом же середній показник підвищення цін серед топ-10 товарних позицій лікарських засобів (Stock Keeping Unit — SKU) станом на 12.03.2024 р. серед топ-10 SKU становить 1% (рис. 4). Тобто можна відмітити, що ціни відносно стабільні. Офіційний курс гривні до долара США також продовжує помірно зростати і станом на 15.03.2024 р. становить 38,69 грн за 1 дол. США.

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1.01 до 12.03.2024 р.

Зростання ринку у грошовому вираженні здебільшого відбувається за рахунок підвищення цін. Розглядаючи фактори впливу на розвиток фармацевтичного ринку в розрізі 4 індексів, можна встановити, що останніми тижнями основним фактором зростання ринку у грошовому вираженні є інфляційна складова. Індекс інфляції, що відображає зміну обсягів продажу лікарських засобів, за рахунок зміни ціни останніми тижнями знаходиться на рівні 10%, за даними компанії «Proxima Research» (рис. 5).

Рис. 5. Динаміка індикаторів зростання ринку лікарських засобів у грошовому вираженні з 1-го до 10-го тиж 2024 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2024 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті