Показники розвитку ринку знижуються

22 Березня 2024 7:07 Поділитися
У лютому 2024 р. обсяги аптечного продажу ліків зросли на 23% у гривневому вираженні порівняно із аналогічним періодом 2023 р. В упаковках зростання становило 6%. Показники динаміки ринку в перші 2 декади березня 2024 р. знизилися порівняно із показниками лютого. Так, за період з 1 до 19 березня 2024 р. в гривневому вираженні зростання становить +17%, а в натуральному взагалі зафіксовано спад на –1%. Також слід відмітити, що значною мірою зростання ринку в грошовому вираженні зумовлене інфляційною складовою, тобто відбулося за рахунок підвищення цін. У цій публікації наведені показники розвитку ринку у 2024 р. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

Після стрімкого сповільнення темпів зростання з 5-го до 7-го тижня показники динаміки відносно стабілізувалися та демонструють різнонаправлену динаміку. На 11-му тиж темпи зростання в грошовому вираженні становлять +17%, а натуральному — +1% (рис. 1). Водночас в абсолютних значеннях фіксується зростання як у грошовому вираженні, так і в упаковках порівняно із попередніми тижнями.

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 11-го тиж 2024 р.

Поденна динаміка також демонструє відносну стабілізацію обсягів продажу та показників динаміки порівняно із показниками минулого року. Втім у натуральному вираженні обсяги продажу вже знаходяться на рівні показників минулого року (рис. 2).

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1.01 до 19.03.2024 р.

У структурі аптечного продажу в розрізі АТС груп 2-го рівня продовжується тенденція до зниження споживання анальгетиків, які є найбільшою групою за обсягами аптечного продажу в упаковках і однією з найбільших у грошовому вираженні (рис. 3).

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)* у грошовому і натуральному вираженні з 1.01 до 19.03.2024 р.

Як уже зазначалося, розвиток ринку в грошовому вираженні здебільшого зумовлений інфляційною складовою. Втім динаміка цін на топ-10 препаратів за обсягами аптечного продажу у 2024 р. свідчить, що на більшість ліків ціни підвищуються помірно порівняно із початком року. Загалом же середній показник зростання цін серед топ-10 товарних позицій лікарських засобів (Stock Keeping Unit — SKU) станом на 19.03.2024 р. становить 2% (рис. 4). Можна відмітити, що ціни на найбільш споживані препарати відносно стабільні.

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1.01 до 19.03.2024 р.

Розглядаючи фактори впливу на розвиток фармацевтичного ринку в розрізі 4 індексів, можна встановити, що останніми тижнями основним фактором зростання ринку в грошовому вираженні є інфляційна складова. Індекс інфляції, що відображає зміну обсягів продажу лікарських засобів, внаслідок зміни ціни останніми тижнями знаходиться на рівні 10%, за даними компанії «Proxima Research» (рис. 5).

Рис. 5. Динаміка індикаторів зростання ринку лікарських засобів у грошовому вираженні з 1-го до 11-го тиж 2024 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2024 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті