Протягом березня показники розвитку ринку відносно стабільні

29 Березня 2024 6:05 Поділитися
Український фармринок продовжує розвиватися, демонструючи значні показники зростання у грошовому вираженні. Втім, значною мірою це зростання зумовлене інфляційною складовою. За період з 1 до 26 березня 2024 р. в гривневому вираженні зростання становить 17%, а у натуральному — зниження на 1%. Відсутність зростання фізичного споживання спричинена тим, що значна частина населення вимушена була мігрувати за кордон, і процес їх повернення в країну досить млявий. У цій публікації наведено показники розвитку ринку у 2024 р. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

Починаючи з 7-го тижня 2024 р., показники динаміки розвитку ринку залишаються відносно стабільними з незначними відхиленнями. У середньому з 7-го до 12-го тижня темпи зростання становлять 17% у грошовому та 2% у натуральному вираженні. На 12-му тижні темпи зростання в грошовому вираженні становлять 19%, а у натуральному — 2% (рис. 1).

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 12-го тижня 2024 р.

Динаміка обсягів аптечного продажу ліків у поденній дискреції також свідчить про відносну стабільність. Загалом за період з 1 до 26 березня темпи зростання обсягів продажу становлять 17% у грошовому та –1% у натуральному вираженні (рис. 2). Це свідчить про те, що обсяги продажу в упаковках дещо зменшуються.

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1 січня до 26 березня 2024 р.

У структурі аптечного продажу в розрізі АТС-груп 2-го рівня продовжується тенденція до зниження споживання анальгетиків, які є найбільшою групою за обсягами аптечного продажу в упаковках і однією з найбільших у грошах (рис. 3). У той же час продаж засобів, що застосовуються при захворюваннях порожнини носа, зростає. Також знижується споживання антибіотиків та засобів для лікування застуди і грипу, що не дивно, адже епідсезон захворюваності давно завершився.

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)* у грошовому і натуральному вираженні з 1 січня до 26 березня 2024 р.

Динаміка цін на топ-10 препаратів за обсягами аптечного продажу у 2024 р. свідчить, що на більшість з ліків ціни зростають помірно порівняно із початком року. Середній показник зростання цін серед топ-10 SKU станом на 26.03.2024 р. становить 2% (рис. 4). Тобто можна відзначити, що ціни на найбільш споживані препарати відносно стабільні. При цьому на окремі препарати ціна підвищилася на 10% , а на інші залишається незмінною. У той же час загальний показник інфляційної складової свідчить про продовження тенденції до зростання цін.

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1 січня до 26 березня 2024 р.

Доволі високі показники збільшення обсягів аптечного продажу ліків у грошовому вираженні зумовлені значною мірою високим показником інфляційної складової, що відображає зміну обсягів продажу лікарських засобів за рахунок зміни ціни. На 12-му тижні, за даними компанії «Proxima Research», цей показник становить 11% при загальному збільшенні обсягів продажу на 19% (рис. 5).

Рис. 5. Динаміка індикаторів зростання ринку лікарських засобів у грошовому вираженні з 1-го до 12-го тижня 2024 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2024 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті