108 тис. доз вакцини КПК доставлено в Україну для проведення безоплатних щеплень для дітей

03 Квітня 2024 10:01 Поділитися

Вакцина проти кору, паротиту та краснухи (далі — КПК) використовується для проведення безоплатних щеплень за віком згідно з Календарем профілактичних щеплень. Кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у віці 12 міс та 6 років. Про це нагадують у пресслужбі МОЗ.

Щеплення — безоплатні та дозволяють сформувати специфічний імунітет проти кору, паротиту та краснухи або в разі хвороби перенести її легше та уникнути таких ускладнень, як пневмонія, отит (вушна інфекція), енцефаліт (запалення головного мозку), паненцефаліт (захворювання головного мозку). Ліків проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний засіб захисту проти захворювання у світі.

108 тис. доз комбінованої вакцини КПК бельгійського виробництва на підтримку Національної програми з імунізації в Україну доставив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки уряду Японії та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

«Ця поставка вакцин забезпечить по одній дозі вакцини для кожної зі 100 000 дітей. Вакцинація — єдиний захист проти кору, адже ліків від цієї хвороби не існує. Щеплення допоможе захистити вашу дитину і запобігти поширенню інфекцій, що особливо важливо в умовах війни. Дві дози вакцини КПК — у віці 12 міс та 6 років — забезпечують ефективний захист від кору. Тож нагадуємо батькам, що важливо вчасно відвести своїх дітей на щеплення», — зазначив голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

За інформацією МОЗ, у 2023 р. в Україні зареєстровано 55 випадків захворювання на кір у 13 регіонах, серед хворих — 31 дитина. Торік охоплення щепленням проти кору в Україні серед дітей віком до одного року становило 92,4%.

На рівні країни влітку 2023 р. була оголошена загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору. За 3 міс у рамках «наздоганяючої вакцинації» проти кору дітей, які внаслідок війни, зміни місця проживання або інших обставин пропустили планові щеплення, вдалося вакцинувати 153 493 дитини. Серед них перше щеплення отримали 68 488 дітей віком 2–17 років, другу дозу вакцини — 85 005 дітей віком 7–17 років.

«Усі вакцини, передбачені Календарем профілактичних щеплень, наявні в Україні і є безоплатними. Перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку. Згадайте, чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років», — зазначають у Міністерстві.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*