У Німеччині частково легалізували канабіс з рекреаційною метою

02 Квітня 2024 4:34 Поділитися

У Німеччині використання канабісу в медичних цілях легалізовано з 2017 р. А з 1 квітня 2024 р. набув чинності закон, що частково легалізує споживання марихуани з рекреаційною метою. Опівночі люди зібралися біля Бранденбурзьких воріт у Берліні, щоб відсвяткувати нові правила. Німеччина стала третьою країною в ЄС, яка легалізувала рекреаційне використання канабісу (після Мальти у 2021 р. та Люксембургу у 2023 р.).

Закон про контрольоване поводження з канабісом (Cannabisgesetz) легалізує приватне вирощування дорослими для особистого споживання, а також некомерційне вирощування коноплі в спеціальних асоціаціях. Особам, що досягли віку 18 років, дозволено мати при собі до 25 г канабісу в громадських місцях, а зберігати за місцем постійного проживання до 50 г. Дозволяється вирощувати до 3 рослин коноплі вдома. Додаткове володіння канабісом дозволено в межах Anbauvereinigungen — асоціації з колективного вирощування канабісу. Розповсюдження канабісу в асоціаціях дозволено лише в чистому вигляді, тобто у формі висушених квітів і листя рослини. Уряди штатів (Die Landesregierungen) можуть обмежувати кількість асоціацій на кількість жителів. Реклама та спонсорство асоціацій заборонені.

Також передбачено обмеження публічного вживання канабісу, зокрема заборона споживання в безпосередній близькості від осіб віком молодше 18 років, заборона споживання в пішохідних зонах (з 7:00 до 20:00), в межах видимості шкіл, дитячих та молодіжних закладів, дитячих майданчиків та загальнодоступних спортивних споруд.

За даними Федерального міністерства охорони здоров’я Німеччини (Bundesgesundheitsministerium), метою часткової легалізації є боротьба з чорним ринком. Це також має захистити молодих людей від споживання канабісу. За даними федерального уряду, наркополітика щодо споживання канабісу досягла своєї межі. Незважаючи на заборону на придбання та зберігання, марихуану споживають у багатьох місцях, і останніми роками ця тенденція лише зростала. Споживання канабісу, придбаного на чорному ринку, часто пов’язане з підвищеним ризиком для здоров’я, оскільки вміст тетрагідроканабінолу (ТГК) невідомий, продукт може містити токсичні добавки, домішки, синтетичні канабіноїди, вплив яких споживач не може оцінити. Cannabisgesetz має на меті приборкати організовану наркозлочинність та підвищити обізнаність населення.

«Споживання канабісу вже існує і стає все більш поширеним явищем. Тепер він виходить із зони табу. Це може бути краще для реальної допомоги в боротьбі з залежністю та чорним ринком, якому буде альтернатива», — написав у соцмережі Х міністр охорони здоров’я Німеччини Карл Лаутербах.

Втім лікарі та поліцейські мають певні побоювання стосовно часткової легалізації. Зокрема те, що спрощення доступу до канабісу може привести до зростання споживання, принаймні на початку. А правоохоронці висловлюють занепокоєння, що їх колеги можуть опинитися в конфліктних ситуаціях з громадянами.

Передбачається, що після набрання чинності законом буде проведена оцінка його соціального впливу, включаючи вплив на споживчу поведінку молоді. Початкова оцінка повинна бути представлена ​​через 18 міс після набрання чинності Cannabisgesetz, а повну та остаточну оцінку слід представити через 4 роки.

За матеріалами www.bundesgesundheitsministerium.de, www.theguardian.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*